ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Маск заявив, що ввімкнення Starlink у Криму призвело б до санкцій з боку США

04.09.2024, 11:36
Фото – depositphotos.com

Власник компанії Starlink Ілон Маск заявив, що активація супутників у Криму була б порушенням американських санкцій проти Росії.

Про це він написав у соцмережі Х, коментуючи матеріал видання Wired “ВМС США повністю впроваджують Starlink у свою діяльність”.

“Цей матеріал Wired знову повторює неточну інформацію, що ми нібито вимкнули Україні Starlink, коли вони хотіли атакувати російський флот. Starlink на той момент було заборонено вмикати супутникові промені в Криму, адже це було б порушенням американських санкцій проти Росії!” – написав Маск.

За його словами, компанія отримала від уряду України “несподіваний запит посеред ночі активувати Starlink у Криму за кілька годин”.

“Але жодного запиту чи дозволу на порушення санкцій від уряду США. Якби ми виконали прохання України, це був би злочин за законом США”, – вважає Маск.

Він наголосив, що Starlink є комерційною, а не військовою системою. 

“Використання Starlink для звʼязку, зокрема військового звʼязку, дозволено, як і військові застосування інтернету загалом, але якщо ми навмисно візьмемо участь у відвертих бойових діях, це зробило б Starlink військовою системою, й інші країни отримали б законне право збивати наші супутники”, – додав власник компанії.

Що передувало

Як повідомляв ІМІ, 7 вересня 2023 року телеканал CNN з посиланням на біографа Маска Волтера Айзексона повідомив, що Ілон Маск таємно змусив інженерів вимкнути супутникову мережу Starlink, щоб завадити українській атаці на російський флот у Криму. Рішення Маска нібито було зумовлене страхом, що Росія відповість ядерною зброєю. Страхом, який, стверджує Айзексон, спричинили розмови Маска з російськими високопосадовцями.

Зі свого боку Ілон Маск заявив, що не вимикав супутниковий зв'язок Starlink для дронів поблизу узбережжя Криму, а відмовився його там вмикати на запит України, щоб зашкодити атаці України на російський військово-морський флот у Севастополі.

На початку жовтня 2022 року Ілон Маск відхилив запит України на розширення його супутникового сервісу на територію окупованого Росією Криму. Гендиректор SpaceX ще тоді заявив, що боїться, що спроба звільнити півострів від російських окупантів може призвести до ядерної війни.

У червні 2024 року командувач Сил безпілотних систем ЗСУ Вадим Сухаревський повідомив, що військові знайшли альтернативу системі супутникового зв'язку Starlink для роботи безпілотників в акваторії тимчасово окупованого Криму.

Марія Ігнатьєва, Валентина Троян

Liked the article?
Help us be even more cool!