ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Литва оголосила підозри трьом бойовикам "ДНР" у вбивстві режисера Кведаравічюса

Фото: Arno Strumilos
Фото: Arno Strumilos

Прокуратура Литви оголосила підозри трьом бойовикам так званої “ДНР” у вбивстві литовського режисера Мантаса Кведаравічюса 2 квітня 2022 року в Маріуполі.

Про це повідомили генеральна прокурорка Литви Ніда Грунскене і генпрокурор України Андрій Костін на пресконференції 29 лютого, передає Укрінформ.

“У лютому цього року трьох військових з невизнаної “Донецької республіки” було визнано підозрюваним в участі у вбивстві й нелюдському поводженні. На початку війни в Маріуполі було вбито литовського режисера, який допомагав українським цивільним утікати з Маріуполя. Цей режисер був затриманий і вбитий (окупантами. – Ред.)”, – сказала генпрокурорка Литви.

За її словами, у справі щодо вбивства режисера троє підозрюваних. Слідство триває.

Своєю чергою генпрокурор України зауважив, що справу розслідувала спільна слідча група.

“Ця справа є знаковою для нас, оскільки стосується жахливих злочинів агресора, скоєних у Маріуполі – місті, яке стало символом варварства російських загарбників. Трьох проросійських бойовиків підозрюють у вбивстві громадянина Литви, цивільного, який жодним чином не брав участі в бойових діях. Нелюдські тортури, які включали в себе побиття, поранення ножем і переломи кісток, імітація розстрілу призвели до смерті чоловіка”, – пояснив він.

Андрій Костін наголосив, що ідентифікація підозрюваних у цьому жорстокому вбивстві є важливим свідченням того, що, навіть коли воєнні злочини скоюються на окупованих територіях, злочинці не уникнуть правосуддя.

Як повідомляв ІМІ, про загибель у Маріуполі Мантаса Кведаравічюса стало відомо на початку квітня 2022 року. Спочатку повідомлялося, що в його машину влучила ракета. Згодом з'явилась інформація, що його захопили та вбили російські військові.

Журналісти “Проекта” з'ясували, що литовського режисера Мантаса Кведаравічюса вбили у квітні, коли він намагався вивезти з Маріуполя трьох жінок, одна з них мала місячну дитину. До його вбивства може бути причетний ополченець із так званої “ДНР” Павло Мусієнко (позивний Паштет).

Офіс генерального прокурора раніше повідомляв, що правоохоронці розслідують 19 справ щодо вбивств журналістів росіянами на території України під час повномасштабного вторгнення РФ.

Liked the article?
Help us be even more cool!