ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Лукашенко назвав суверенним правом Білорусі затримання Протасевича і Сапеги

27.05.2021, 10:07
Фото – DW
Фото – DW

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко назвав суверенним правом Білорусі затримання білоруса Романа Протасевича і громадянки РФ з білоруською посвідкою на проживання Софії Сапеги.

Про це він сказав 26 травня в парламенті Білорусі, повідомляє Інтерфакс-Україна

Він нагадав, що після приземлення Ryanair у Мінську затримано двох людей: “одного екстреміста зі своєю спільницею”.

“І те, що ми його, громадянина Білорусі, а також його співмешканку з нашою посвідкою на проживання затримали в аеропорту, – це наше суверенне право”, – наголосив він.

Лукашенко заявив, що “за свої злочини кожен відповість за законом”. “Про це я попереджав усіх утікачів і протестунів. Ми вас знаємо в обличчя. Ваша відповідальність перед білоруським народом – справа часу”, – зазначив він.

Як повідомляв ІМІ, 26 травня самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що інформація про нібито замінування літака Ryanair з ексголовредом опозиційного телеграм-каналу NEXTA Романом Протасевичем надійшла зі Швейцарії, а на борту літака “перебував терорист”.

Романа Протасевича затримали 23 травня. Він був пасажиром літака рейсу Афіни – Вільнюс, який сів у Мінську через повідомлення про бомбу на борту. Після огляду білоруські поліцейські його заарештували. Ryanair отримав вказівки від білоруських авіадиспетчерів посадити літак у Мінську. За дорученням Лукашенка для ескорту літака в небо підняли військовий винищувач МіГ-29.

Разом із Протасевичем силовики затримали його дівчину Софію Сапегу.

24 травня низка білоруських правозахисних організацій визнала затриманого 23 травня в аеропорту Мінська журналіста Романа Протасевича політв'язнем.

ЄС та США засудили затримання Романа Протасевича.

Увечері 24 травня один з провладних білоруських телеграм-каналів опублікував відео з Романом Протасевичем. На відео Протасевич каже, що в нього немає проблем зі здоров'ям, з ним поводяться коректно. Зараз він дає свідчення і співпрацює зі слідством.

Увечері 25 травня на одному з підконтрольних білоруській владі телеграм-каналів з'явилося відео із “зізнанням” Софії Сапеги, яку затримали разом з Романом Протасевичем. На відео Софія Сапега каже, ніби є редактором телеграм-каналу “Чорна книга Білорусі”, який публікує особисті дані співробітників внутрішніх справ.

Liked the article?
Help us be even more cool!