ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Лукашенко про Протасевича: "У літаку перебував терорист"

26.05.2021, 11:34
Фото – НВ
Фото – НВ

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що інформація про нібито замінування літака Ryanair з ексголовредом опозиційного телеграм-каналу NEXTA Романом Протасевичем надійшла зі Швейцарії, а на борту літака “перебував терорист”.

Про це він сказав 26 травня під час виступу в білоруському парламенті, повідомляє Громадське радіо з посиланням на телеграм-канал “Пул Первого”.

Лукашенко вважає, що “діяв законно, захищаючи людей, за всіма міжнародними правилами”.

“Як ми мали діяти, особливо на тлі каскаду погроз про мінування наших об’єктів? Ви живете в Білорусі й знаєте: щодня “мінують” то школи, то університети, то підприємства. Та й “мінування” з IP-адрес Польщі, Литви та Латвії. У кожному разі ми реагували адекватно”, – сказав Лукашенко, наводить його слова БелТА.

За його словами, літак розвернули біля БелАЕС.

“У цей час літак перетнув кордон Білорусі й перебував у нашому повітряному просторі. Ми довели цю інформацію до пілотів літака, змушені були її опублікувати. ХАМАС, не ХАМАС – це сьогодні не має значення. В екіпажу був час, щоб ухвалити рішення. У нас у повітрі під загрозою перебували 123 пасажири з різних країн і шість членів екіпажу. У районі польотів знову ж таки була розташована БелАЕС. Поблизу неї і відбувся розворот цього літака. Системи безпеки АЕС були переведені в режим повної бойової готовності. А якби раптом … Нам що, мало Чорнобиля?” – наголосив Лукашенко.

Він додав, що екіпаж літака радився з власниками літака та аеропортом у Вільнюсі, але нібито ухвалив рішення приземлитися в Мінську.

“Маневр із розворотом виглядає нелогічно (до Вільнюса було 70 км), але питання: чому інші аеропорти не прийняли літак?” – сказав Лукашенко.

Також він заявив, що “на борту цього літака перебував терорист, і про це знали далеко за межами Білорусі”.

Крім того, він назвав “абсолютною брехнею" інформацію, що для перехоплення літака в небо підіймався винищувач МіГ-29. “Винищувачі були підняті, щоб допомогти лайнеру приземлитися в разі критичної ситуації”, – пояснив він.

Також Лукашенко спростував, що в аеропорту озброєні люди утримували пасажирів та екіпаж літака.

Пряма трансляція звернення Лукашенка не ведеться ні на телебаченні, ні на радіо. Слова Лукашенка наводять державні ЗМІ в текстовому форматі.

Як повідомляв ІМІ, Романа Протасевича затримали 23 травня. Він був пасажиром літака рейсу Афіни – Вільнюс, який сів у Мінську через повідомлення про бомбу на борту. Після огляду білоруські поліцейські його заарештували. Ryanair отримав вказівки від білоруських авіадиспетчерів посадити літак у Мінську. За дорученням Лукашенка для ескорту літака в небо підняли військовий винищувач МіГ-29.

Разом із Протасевичем силовики затримали його дівчину Софію Сапегу.

24 травня низка білоруських правозахисних організацій визнала затриманого 23 травня в аеропорту Мінська журналіста Романа Протасевича політв'язнем.

ЄС та США засудили затримання Романа Протасевича.

Увечері 24 травня один з провладних білоруських телеграм-каналів опублікував відео з Романом Протасевичем. На відео Протасевич каже, що в нього немає проблем зі здоров'ям, з ним поводяться коректно. Зараз він дає свідчення і співпрацює зі слідством.

Увечері 25 травня на одному з підконтрольних білоруській владі телеграм-каналів з'явилося відео із “зізнанням” Софії Сапеги, яку затримали разом з Романом Протасевичем. На відео Софія Сапега каже, ніби є редактором телеграм-каналу “Чорна книга Білорусі”, який публікує особисті дані співробітників внутрішніх справ.

Liked the article?
Help us be even more cool!