ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Лубінець звернувся до СБУ щодо громадських організацій, які надіслали тисячі запитів про критичні об’єкти

Дмитро Лубінець. Фото – Олена Ведмідь / LB.ua

Уповноважений Верховної Ради з прав Людини Дмитро Лубінець звернувся до Служби безпеки України щодо громадських організацій, які скерували омбудсмену тисячі скарг про ненадання їм інформації про критичні об'єкти та розташування блокпостів.

Про це повідомив уповноважений Верховної Ради з прав Людини Дмитро Лубінець 9 липня на пресконференції, передає Укрінформ.

За словами омбудсмена, за місяць він отримав тисячі звернень від громадських організацій, які заперечують існування України як незалежної держави, зі скаргами, що їм не надали інформацію про розташування блокпостів, військових, енергооб’єктів, бомбосховищ та об’єктів критичної інфраструктури.

“У нас, як з’ясувалося, є чимало громадських організацій, які заперечують існування України як незалежної держави, вони себе навіть не вважають громадянами України. Ми звернули увагу, що вони звертаються до органів влади, ті не завжди дають їм інформацію, тоді вони звертаються до нас за захистом їхніх прав. Коли за один місяць ми отримали тисячі схожих звернень і проаналізували їх, то з’ясували, що вони запитують інформацію щодо розташування блокпостів, військових, енергетичних об’єктів, підстанцій, об’єктів критичної інфраструктури, бомбосховищ”, – розповів Лубінець.

Така підозріла активність викликала запитання. За словами омбудсмана, він уже звернувся до Служби безпеки України, щоб вони зі свого боку надали оцінку діям відповідних організацій.

Лубінець назвав таку діяльність певних громадських організацій “паперовим тероризмом”, який застосовується під виглядом “боротьби з корупцією”.

“Коли вони запитують номер військової частини, яка щось купила, де вона знаходиться, і схожих запитів надсилається на органи місцевого самоврядування за тиждень під тисячу разів з однаковими формулюваннями, тільки підписи різні, то ми розуміємо, що це робиться не просто так. З одного боку, блокується діяльність органу місцевого самоврядування, або державного органу. З іншого боку, збирається чутлива військова інформація. Тут ми не можемо стояти осторонь”, – відзначив Лубінець.

Як повідомляв ІМІ, у квітні 2024 року суд засудив до 15 років ув'язнення очільника громадської організації “Російська громада Полтавщини”, визнавши винним у державній зраді та виправдовуванні збройної агресії РФ проти України.

Liked the article?
Help us be even more cool!