ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Керівника "Російської громади Полтавщини", який писав для РФ замовні статті, засуджено до 15 років в'язниці

До 15 років ув'язнення суд засудив очільника громадської організації “Російська громада Полтавщини”, визнавши винним у державній зраді та виправдовуванні збройної агресії РФ проти України.

Про це повідомляють Служба безпеки України та Офіс генерального прокурора.

За даними слідства, чоловік був агентом воєнної розвідки РФ і проводив підривну антиукраїнську діяльність в інформаційній сфері.

Правоохоронці зазначають, що житель Полтави співпрацював з аналітичним порталом РФ “Фонд стратегічної культури” і з червня 2022 року на його замовлення як “політичний експерт” за гроші писав статті. 

Засуджений очільник громадської організації “Російська громада Полтавщини

У них він дискредитував керівництво держави та ЗСУ, заперечував ракетні обстріли об’єктів критичної інфраструктури України, торговельного центру в Кременчуці, житлового будинку в Дніпрі та по енергооб’єктах Києва, йдеться в повідомленні.

Чоловік підготував понад 60 антиукраїнських публікацій, за допомогою яких ворог намагався дискредитувати Сили оборони та підірвати довіру до України з боку міжнародних партнерів.

Статті чоловік надсилав представниці порталу через месенджер. Після редагування їх публікували. Писав статті полтавець під псевдонімами.      

За свою роботу він отримав майже 250 тисяч гривень.

Суд визнав фігуранта винним за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ⁠ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану);
  • ч.ч. 2, 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників).

До набрання вироком законної сили чоловік перебуватиме під вартою. 

Що передувало

Як повідомляв ІМІ, СБУ затримала псевдоексперта в січні 2024 року. Тоді йому повідомили про підозру за ч. 2 ст. 111 (державна зрада) та ч.ч. 2, 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників).

За даними спецслужби, фігурант під псевдонімами Андрій Уваров, Ігор Логінов та Петро Жарков підготував понад 60 замовних публікацій для російських інтернет-видань “Одна Родіна” та “Фонд стратегічної культури”. 

Ці інформресурси, зазначає СБУ, функціонують як міжнародні рупори Кремля для поширення ворожої пропаганди на західні країни. 

У лютому 2024 року Служба безпеки України завершила досудове розслідування стосовно затриманого.

Liked the article?
Help us be even more cool!