ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

КЖЕ висловила публічний осуд журналістці "Главкому" та медіа

Фото – КЖЕ
Фото – КЖЕ

Комісія з журналістської етики висловила журналістці “Главкому” Надії Карбунар та медіа публічний осуд через матеріал “Книжковий арсенал”: президента Зеленського прирівняли до Януковича”. Таке рішення КЖЕ ухвалила 2 серпня.

У матеріалі від 25 червня 2023 року журналістка заявила, що Володимира Зеленського в межах виставки звинуватили в лінгвоциді та поставили в один ряд з Януковичем і Сталіним. Як зазначає комісія, такий висновок журналістка зробила на підставі організованої однією громадською організацією виставки з назвою “Лінгвоцид”, де на таймлайні заходів щодо знищення української мови зображується також і прізвище очільника держави на момент вчинення певного заходу. Поруч із заходом, який датується 2022 роком, – “знищення українських книжок”, що здійснювалось у 2022 році російськими військами під час окупації та військових дій на території України, – відображається і прізвище Зеленського.

Заявниця, яка поскаржилася на матеріал до КЖЕ вважає, що його заголовок є маніпулятивним та ґрунтується на домислах журналістки. 

Комісія звернулася до “Главкому” з проханням надати коментарі щодо наявності у вказаному матеріалі порушень вимог пункту 8 Кодексу етики українського журналіста та зазначених у скарзі аргументів. Проте відповіді від медіа не отримала.

КЖЕ зазначає, що журналістка тенденційно протлумачила виставку “Лінгвоцид”, навіть не зробивши спроби зануритися в сенси, закладені авторами виставки. 

“Надія Карбунар уникла подання контексту, в якому згадувалося спалення українських книжок за правління чинного президента, що призвело до фальсифікації змісту виставки, яку вона висвітлювала. Таке пересмикування змістів, особливо коли воно може призвести до чергової поляризації суспільства в політичній сфері, є неприпустимим та несумісним з вимогами журналістської етики”, – зазначає комісія.

Комісія вважає, що цей матеріал порушує вимоги пункту 8 Кодексу етики українського журналіста (“Редакційна обробка матеріалів, включаючи знімки, текстівки, заголовки, відповідність відеоряду та текстового супроводу тощо, не повинна фальсифікувати зміст. Необхідно повідомляти аудиторію про подання відрепетируваних та реконструйованих новин”).

Комісія рекомендує “Главкому” ретельно ставитися до створення заголовків матеріалів і наполягає на потребі достовірного відтворення в новинних матеріалах подій та явищ, що є предметом журналістської роботи.

Liked the article?
Help us be even more cool!