ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Китайська цензура потай переписує історію Covid-19 – NYT

24.04.2023, 14:20
www.consilium.europa.eu
www.consilium.europa.eu

Під тиском влади китайські вчені зрікаються власних досліджень, приховують чи видаляють дані про появу та поширення Covid-19. Цензура стала на заваді спробам зрозуміти цей вірус, йдеться в матеріалі The New York Times.

На початку 2020 року команда вчених зі США та Китаю оприлюднила дані, з яких ставало зрозуміло, наскільки швидко поширюється новий вірус і хто саме від нього вмирає. Втім, за кілька днів дослідники мовчки видалили цей матеріал, а в мережі замість нього з’явилося повідомлення з проханням до інших учених не цитувати його.

Розслідування The New Your Times з’ясувало, що причиною цього видалення були не помилки в дослідженні, а наказ китайських посадовців з охорони здоров’я. Як повідомляє видання, цензура, насаджувана китайською владою, охоплює також міжнародні журнали й наукові бази даних, що підважує самі основи обміну науковим знанням.

Під тиском уряду китайські науковці приховували дані, прибирали з відкритих баз даних секвенції ДНК та змінювали важливі деталі в статтях перед тим, як подавати їх до західних журналів. Редактори цих журналів погоджувалися на ці зміни та не заперечували проти видалення статей із сумнівних причин, як з’ясували NYT, переглянувши понад дюжину таких статей.

Установи на кшталт Всесвітньої організації охорони здоров’я надавали авторитетності дослідженням з неточними даними й датуванням.

Нещодавно міжнародна група вчених натрапила на секвенції ДНК, що їх китайські дослідники зібрали на ринку в Ухані в січні 2020 року, але приховували від іноземних фахівців три роки поспіль – затримування, яке світові посадовці з охорони здоров’я назвали "непростимим".

Посольство Китаю у Вашингтоні не відповіло на прохання прокоментувати цю інформацію. Цього місяця науковці з китайського Центру контролю й запобігання захворюванням під час пресконференції заявили, що така критика "неприпустима".

Доказів того, що ця цензура має на меті приховування якогось конкретного сценарію походження пандемії, немає. Деякі науковці вважають, що Covid-19 перейшов від тварин до людей природним чином. Інші переконані, що вірус поширився з китайської лабораторії. Обидві сторони посилалися на зацензурені дані, обґрунтовуючи свої теорії.

Проте вчені погоджуються в одному: контроль китайської влади над наукою стає на заваді пошукам правди.

Невдовзі після того, як науковці повідомили китайським дослідникам про знайдені ними дані з уханьського ринку, ці секвенції ДНК тимчасово зникли з усесвітньої бази даних.

"Я вважаю, що політична лінія уряду здійснює значний вплив на науку", – зазначив Едвард Голмс, біолог із Сиднейського університету і член групи, що аналізувала ці секвенції.

На початку пандемії деякий час здавалося, що коронавірус похитнув жорсткий контроль Китаю над інформацією. У лютому 2020 року люди по всьому Китаю відчули, що влада приховала від них інформацію, яка могла врятувати життя, і почали ставити запитання. У той самий час дослідники підтвердили, що вірус уже багато тижнів передавався від людини до людини – факт, який китайські посадовці спочатку заперечували.

Влада відреагувала, посиливши онлайн-цензуру та нагляд за дослідженнями. Невдовзі китайські науковці почали просити журнали видалити їхні статті. Переглянувши понад дюжину відізваних матеріалів з Китаю, журналісти NYT помітили тенденцію виправлень та замовчувань у дослідженнях щодо ранніх випадків захворювання, умов праці медиків і масштабів поширення вірусу – теми, які могли створити негативне враження про уряд.

Зазвичай журнали неохоче видаляють статті, навіть якщо ті виявляються недостовірними або порушують етичні стандарти. Втім, у випадку Китаю ситуація інша, зазначає Іван Оранський, засновник організації Retraction Watch, яка відстежує видалені дослідження. Журнали, які прагнуть продавати підписки в Китаї або публікувати китайські матеріали, часто йдуть на поступки уряду.

"Наукові видання дійсно докладають значних зусиль, щоб задобрити цензорів", – зазначив він.

Згодом Китай формалізував свій контроль над наукою. Уряд запровадив робочу групу для нагляду за всіма дослідженнями, що стосуються коронавірусу. Міністерство освіти Китаю наказало університетам надсилати теми своїх досліджень цій робочій групі для затвердження. Тим, хто не узгодив свій проєкт із владою, загрожує покарання, згідно з наказом, оприлюдненим на сайті одного з вишів.

Після цих новин навчальні заклади запровадили жорсткіші обмеження для проведення інтерв’ю між співробітниками факультетів і журналістами та наказали професорам дотримуватися нових правил. Продовжилося також відізвання статей з журналів.

Така цензура допомогла уряду розповісти свою версію подій.

"Китай вийшов з пандемії як ранній переможець, – зазначив Яньчжун Хуан, експерт із глобальної охорони здоров’я з університету Сетон-Голл. – Тепер вони просувають новий наратив щодо поширення вірусу – не лише його походження, а й ролі уряду в реагуванні на пандемію".

ВООЗ, яка мала б бути джерелом достовірної інформації про вірус, лише поглибила проблему навколо початку пандемії. Після того як у великому дослідженні від березня 2021 року, проведеному ВООЗ і Китаєм, були знайдені помилки, речник організації Тарік Язаревич пообіцяв, що їх виправлять.

Два роки по тому цього так і не було зроблено. Хибний звіт досі доступний онлайн. Язаревич у відповідь на всі питання щодо цього звіту відповідає, що їх треба ставити науковцям, які його складали.

Деякі науковці підозрюють, що китайська цензура також впливає на бази генетичних даних, якими послуговуються дослідники у всьому світі.

У червні 2021 року сієтлський вірусолог Блум помітив, що десятки секвенцій ДНК були видалені з американської державної бази даних Sequence Read Archive. Ці секвенції були оприлюднені вченими з Уханьського університету на початку 2020 року й пізніше, а потім загадково зникли.

Національна медична бібліотека США, яка здійснює управління цією базою даних, заявила, що уханьські дослідники попросили видалити ці секвенції, та натякнула, що це був єдиний випадок видалення даних за запитом китайських учених, що відбувся за період пандемії.

Втім, у березні 2022 року огляд незалежного консультанта показав, що того самого дня науковці також відізвали іншу, не пов’язану з першими секвенцію. Після того як Блум опублікував статтю про видалені секвенції від Уханьського університету, вони знову з’явилися в мережі, але більшість із них тепер перебувала в базі даних, пов’язаній з китайським урядом.

Liked the article?
Help us be even more cool!