ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

КС розпочав розгляд справи щодо того, чи може Нацрада встановлювати штрафи за погодженням з Кабміном

07.06.2016, 14:38

Конституційний Суд України розпочав розгляд справи щодо конституційності абзацу першого частини десятої статті 72 Закону України “Про телебачення і радіомовлення”, згідно з яким розміри штрафів за порушення законодавства встановлює Національна рада з питань телебачення і радіомовлення за погодженням з Кабінетом Міністрів. Розгляд справи КС почав 7 червня, повідомляється на сайті Конституційного Суду.

До КС звернулися 49 народних депутатів з клопотанням визнати таким, що не відповідає Конституції України (є неконституційним), абзац перший частини десятої статті 72 Закону України “Про телебачення і радіомовлення” від 21 грудня 1993 року №3759–XІІ зі змінами, згідно з яким розміри штрафів встановлюються Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення за погодженням з Кабінетом Міністрів України відповідно до вимог законодавства.

Народні депутати вважають, що “телерадіоорганізації є суб᾿єктами господарювання до яких, в розумінні Господарського кодексу України, можуть застосовуватись адміністративно-господарські санкції”, які “за своїми ознаками є нічим іншим як заходами адміністративної відповідальності”.

Автори клопотання, посилаючись на положення частини другої статті 19 Конституції України, частини шостої статті 72 Закону №3759, зазначають, що “Національна рада може застосовувати до телерадіоорганізацій санкцію у вигляді “стягнення штрафу”, який за своєю правовою природою є адміністративно-господарським штрафом”. Таким чином, на їхню думку, “Національна рада наділена повноваженнями застосовувати до суб’єктів господарювання адміністративно-господарські санкції, які є видом адміністративної відповідальності телерадіоорганізацій за правопорушення, визначені законодавством про телебачення і радіомовлення”.

Депутати вважають, що положення частини десятої статті 72 Закону України “Про телебачення і радіомовлення”, яке фактично надає право встановлювати відповідальність телерадіоорганізацій за правопорушення не законом, а підзаконним нормативно-правовим актом Національної ради, є неконституційним, оскільки суперечить пункту 22 частини першої статті 92 Конституції України.

Як повідомляв ІМІ, 30 червня 2015 року Кабінет Міністрів ухвалив розпорядження про затвердження розмірів штрафів, які можуть накладатися на телерадіоорганізації та провайдерів програмної послуги за порушення законодавства про телебачення і радіомовлення.

Розміри штрафів було погоджено в тій редакції, у якій їх затвердила 11 червня і подала Кабміну Нацрада. Однак Кабмін вирішив погодити їх на строк лише до двох місяців і запропонував Нацраді ще раз опрацювати питання та подати уряду проект змін до розпорядження. Згідно з документом, розміри штрафів вираховуються з розміру ліцензійного збору, та становлять: 5%, 10% та 15%.

9 липня 2015 року Національна рада з питань телебачення і радіомовлення запропонувала на вимогу уряду збільшити розмір штрафних санкцій, які регулятор може застосовувати до телерадіоорганізацій, до 10-25% від суми ліцензійного збору.

Нацрада винесла на громадське обговорення новий проект штрафних санкцій, згідно з яким суми штрафів підвищуються з 5-10-15% до 10-15-25% ліцензійного збору.

10 липня 2015 року Кабінет Міністрів оприлюднив розпорядження № 700-р, яким погодив Нацраді розмір штрафів від 11 червня, які можуть накладатися на телерадіоорганізації та провайдерів програмної послуги за порушення вимог законодавства про телебачення і радіомовлення.

8 жовтня 2015 року Нацрада затвердила розміри штрафів, які можуть накладатися на телерадіоорганізації та провайдерів програмної послуги за порушення законодавства про телебачення і радіомовлення. У документі штрафи становлять 5%, 10% і 25% розміру ліцензійного збору, залежно від категорії порушення, тоді як раніше діяли штрафи в розмірі 5%, 10% і 15%.

22 грудня 2015 року набув чинності документ Нацради про затвердження розмірів штрафів, які можуть накладатися на телерадіоорганізації та провайдерів програмної послуги за порушення законодавства про телебачення і радіомовлення.

Штрафи є однією із санкцій за порушення законодавства з боку ліцензіатів, що передбачена законом “Про телебачення і радіомовлення”. Відповідно до ч. 10 ст. 72 закону розміри штрафів встановлюються Національною радою за погодженням з Кабінетом Міністрів України.

Liked the article?
Help us be even more cool!