ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Кримську журналістку Ірину Данилович етапують до російського Краснодара – Лубінець

Фото – crimean-process.org
Фото – crimean-process.org

Політув’язнену громадянську журналістку Ірину Данилович 17 липня етапують з тимчасово окупованого Криму до російського міста Краснодар. Про це повідомив у телеграмі уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

Він звернув увагу, що водночас факт погіршення стану її здоров’я та необхідність негайної медичної допомоги адміністрація Сімферопольського СІЗО до уваги не взяла. 

Лубінець зазначив, що впродовж більш ніж року перебування в слідчому ізоляторі Ірина Данилович “жодного разу не отримала кваліфікованого лікування”. 

“У неї загострилася хвороба вух, через що може повністю втратити слух, страждає на постійний головний біль та порушення координації рухів”, – написав він.

Крім того, омбудсмен звернув увагу міжнародної спільноти на те, що РФ “продовжує зухвало порушувати Женевську конвенцію, відповідно до якої ненадання медичної допомоги прирівнюється до тортур і катування”.

Також Лубінцю стало відомо й про незаконне етапування з Криму до міста Балашов Саратовської області інших двох кримських політв’язнів – Фархода Базарова та Меджита Абдурахманова.

“Такими діями Росія порушує норми міжнародного гуманітарного права: статті 49 IV Женевської конвенції, яка забороняє державі-окупанту примусове переміщення цивільних осіб з окупованої території на свою. Світова спільнота має активізувати зусилля та вимагати від РФ доступу до місць утримання всіх незаконно ув’язнених громадян України та негайного їх звільнення!” – заявив Дмитро Лубінець.

Як повідомляв ІМІ, 29 червня 2023 року стало відомо, що підконтрольний Росії Верховний суд Криму змінив вирок (скоротив на місяць) Ірині Данилович, яку в грудні 2022 року засудили до семи років позбавлення волі за звинуваченням у зберіганні вибухового пристрою. 

Ірину Данилович російські силовики заарештували 29 квітня 2022 року в окупованому Криму. Її затримали, коли вона їхала з роботи дорогою з Коктебеля до Феодосії. У її будинку в селі Владиславівка провели обшук, вилучили телефон і ноутбук.

3 липня низка правозахисних організацій висунули вимогу до російської влади звільнити засуджену в Криму громадянську журналістку Ірину Данилович, а Україну закликали внести її до списку на обмін та перешкоджати її етапуванню до Росії.

Liked the article?
Help us be even more cool!