ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Кременчуцька газета заявила, що отримує від влади відписки на запити

25.01.2017, 15:16

Кременчуцьке видання “ТелеграфЪ” (Полтавська область) заявляє, що отримало відписки від виконавчого комітету Кременчуцької міської ради та Кременчуцького тролейбусного управління (КТУ) у відповідь на інформаційний запит про надання копії угоди КТУ з ЄБРР щодо надання кредиту в сумі 8 мільйонів євро на закупівлю тролейбусів.

“Гроші кременчужан на погашення банківського кредиту влада хоче витратити таємно – за угодою, яку ніхто не бачив: ні прості кременчужани, ні навіть депутати. Йдеться про чималеньку суму – 8 мільйонів євро, які бере Кременчуцьке тролейбусне управління в Європейському банку реконструкції та розвитку (ЄБРР). Кредит призначений на закупівлю 50 тролейбусів, гарантом виступає міська рада. Місто офіційно стало боржником банку на 12 років. Розраховуватися за кредитом будемо ми всі: із наших кревних грошей, які сплачуємо у вигляді податків”, – пише видання.

Журналісти апелюють до закону “Про доступ до публічної інформації”, пункт 5 статті 6 якого свідчить, що “не може бути обмежено доступ до інформації про розпорядження бюджетними коштами, володіння, користування чи розпорядження державним, комунальним майном, у тому числі до копій відповідних документів, умови отримання цих коштів чи майна, прізвища, імена, по батькові фізичних осіб та найменування юридичних осіб, які отримали ці кошти або майно”.

Міськрада у відповіді на запит відповіла, що не є розпорядником запитуваної інформації, і запит надіслала розпоряднику (тобто КТУ).

Тролейбусне управління, зазначає видання, у відповіді на запит зазначило, що копія договору з ЄБРР “не є бюджетною звітністю і не містить інформації про використання бюджетних коштів”. Також у відповіді зазначили, що запитувана інформація не є публічною і не надається за запитами, оскільки “це буде втручанням в діяльність підприємства та порушення його немайнових прав”.

Видання збирається оскаржувати відмову КТУ - готують листи міському голові, міській раді (як засновнику комунального підприємства КТУ). Також, якщо знадобиться, виборюватимуть право на доступ до інформації у суді.

Медіа-юрист ІМІ Роман Головенко так прокоментував цей випадок: “Дійсно, кошти комунального підприємства не є бюджетними, оскільки підприємство й створюється для самостійного отримання прибутку від певної діяльності, тому на ч. 5 ст. 6 Закону тут посилатися не можна (хіба би КП отримувало напряму кошти з бюджету на погашення кредиту). Належність копії цього кредитного договору до публічної інформації можна обгрунтувати суспільним інтересом до нього (п. 4 ч. 2 ст. 13 Закону про доступ), але зазвичай КП з таким трактуванням не погоджуються й виходом із ситуації залишається звернення до Уповноваженого ВР або адмінсуду. Але можна спробувати отримати копію кредитного договору в самого ЄБРР або певну інформацію про нього у Виконкомі (якщо копії самого договору там дійсно немає, то принаймні певна інформація про отриманий КП кредит повинна бути)”.

Liked the article?
Help us be even more cool!