ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Креативною директоркою "Настоящего времени" призначили російську пропагандистку Ксенію Соколянську

04.04.2023, 11:12
Фото – detector.media
Фото – detector.media

Креативною директоркою “Настоящего времени” (спільний проєкт Радіо Свобода та “Голосу Америки”) призначили Ксенію Соколянську – колишню ведучу цього каналу, а раніше ведучу шоу “Вечер с Ксенией Соколянской” на російському державному телеканалі “Москва 24”. 

Про це повідомляє “Детектор медіа” з посиланням на джерела, які побажали залишитися анонімними з кар’єрних та етичних міркувань.

Як пише видання, про підвищення Соколянської колективу “Настоящего времени” повідомили 29 березня. Видання зазначає, що вона просувала наративи російської пропаганди ще з 2014 року та намагалася виправдати повномасштабне вторгнення у 2022 році:

  • Соколянська брала участь в інформаційній підготовці до анексії Криму, коли 28 лютого 2014 року розповідала, як “московское правительство будет по-прежнему оказывать помощь Севастополю, несмотря на события, происходящие на Украине”. 
  • У її програмі вийшов сюжет, що легітимізував “референдум” у Криму й показував маніпулятивну картинку одноголосної підтримки анексії. Анонсуючи інший сюжет, Соколянська розповідала про російські плакати щодо Криму: “Своих не бросаем”. Аналогічними гаслами Росія намагалася виправдати повномасштабне вторгнення у 2022 році. 
  • Також ведуча розповідала глядачам про цукерки “Крым, а ну-ка отбери”. 

Як пише “Детектор медіа”, у жодному з матеріалів про український півострів колишня пропагандистка не вказувала, що його анексія порушує територіальну цілісність України, не визнається міжнародною спільнотою, а Росія є окупанткою. Ці факти пізніше були визнанні резолюціями ООН. Навпаки, розповідаючи про початок анексії, 11 квітня 2014 року Ксенія Соколянська прямо заперечувала російську причетність: “Я напомню, “вежливыми людьми” в интернете назвали бойцов самообороны полуострова без каких-либо опознавательных знаков на форме”. Через шість днів президент Росії Володимир Путін визнав, що “вежливыми людьми” були російські військові.

У сюжеті програми “Вечер с Ксенией Соколянской” від 8 квітня 2014 року, який анонсувала Соколянська, розповідали, що Україна ніколи не була єдиною державою, та про буцімто історичний зв’язок сходу України з Росією. Видання нагадує, що аналогічні історичні міфи поширював Путін для виправдання повномасштабного вторгнення в лютому 2022 року.

Також в ефірі її програми від 22 квітня 2014 року лунали наративи, які поширював Путін про нацизм в Україні і те, що Україну створив Ленін. 

У матеріалі від 10 квітня 2014 року програма цитувала для глядачів якогось чоловіка: “С фашистами не договариваются. Мы прогнали их в те годы, наши деды и отцы. Мы не имеем права отсиживаться”. 

9 квітня 2014 року в програмі ведучої розповідали про “загони найманців” – ще одну брехню, яку Росія повторює досі. Крім того, Соколянська намагалася виставити російську агресію громадянською війною в Україні. Так, у сюжеті 16 червня 2014 року вона називає українську армію “силовиками”, російську – “ополченцами” тощо.

Як пише видання, історія Ксенії Соколянської – вже не перший подібний випадок для Агентства США з глобальних медіа, до структури якого належить “Голос Америки” та Радіо Свобода. Колега ведучої, інший колишній пропагандист Ілля Клішин, мав очолити інтернет-команду “Настоящего времени” попри публікації на кшталт “Как России сохранить Крым после Путина”. Після того як українська, білоруська та частина російської редакції виступили проти призначення Клішина, і після розголосу на  “Детекторі медіа” воно не відбулося

“Настоящее время” – це спільний російськомовний проєкт Радіо Свободи та “Голосу Америки”, офіс якого розташований у Празі, а мовлення здійснюється на Росію, Україну, Естонію, Грузію та інші держави регіону.

Канал “Москва 24”, де щонайменше до осені 2017 року працювала Ксенія Соколянська, – це частина Всеросійської державної телевізійної й радіомовної компанії (ВДТРК), російського державного медіахолдингу, до якого також належать пропагандистські “Росія 1” та “Росія 24”. 

В ефірі “Москви 24” Соколянська вела програму з тією ж назвою, що й пізніше на “Настоящем времени” – “Вечер с Ксенией Соколянской”.

Як повідомляв ІМІ, 21 та 22 лютого Kyiv Post і “Детектор медіа” повідомили, що з листопада 2022 року в російській службі “Голосу Америки” працюють колишній кореспондент російського телеканалу НТВ Гаррі Княгницький та Дарія Давидова, якій закидають легітимізацію анексії Криму. Раніше Гаррі знімав пропагандистські сюжети про російську війну проти України, приклади яких були наведені в публікаціях обох ЗМІ.

22 лютого українське об’єднання Медіарух закликало керівництво “Голосу Америки” звільнити з російської служби Гаррі Княгницького. Медіарух навів приклади його робіт, які свідчать, що Княгницький особисто займався пропагандою, знімаючи сюжети про російсько-українську війну.

23 лютого речник “Голосу Америки” Найджел Ґіббс повідомив, що робота Гаррі Княгницького на “Голосі Америці” проходить суворий процес редагування інформаційного агентства.

24 лютого “Голос Америки” відправив у відпустку журналістів російської служби Гаррі Княгницького та Дарію Давидову після звинувачень у роботі на російську пропаганду.

Liked the article?
Help us be even more cool!