ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Голос Америки" відправив у відпустку російського пропагандиста Гаррі Княгницького

25.02.2023, 13:40
Фото – RTVI
Фото – RTVI

“Голос Америки” відправив журналістів російської служби Гаррі Княгницького та Дарію Давидову у відпустку після звинувачень у роботі на російську пропаганду, повідомляє The Washington Post.

Їх відправили у відпустку 24 лютого, після оприлюднення адресованого керівництву мовника листа, підписаного 15 співробітниками “Голосу Америки”. У листі журналісти вимагали звільнення Княгницького та Давидової, зазначивши, що їхня попередня робота “сприяла поширенню російської пропаганди та дезінформації”, паплюжила США та “заклала основу для виправдання Кремлем свого повномасштабного вторгнення” в Україну".

Цей лист був написаний ще в листопаді, коли Княгницького та Давидову взяли в “Голос Америки”, але його не оприлюднювали доти, доки цього тижня листа не “злили” в українське видання Kyiv Post.

Керівництво “Голосу Америки” не пояснило, чому воно вжило заходів саме зараз, через кілька місяців після обурення співробітників мовника. Водночас керівництво зазначило, що не знайшло дискваліфікаційних звітів у їхній попередній роботі або проблем, відколи вони почали працювати на “Голос Америки”.

У своїй заяві речник “Голосу Америки” Найджел Гіббс написав, що “керівництво проводить ретельний аналіз цього питання… Керівництво “Голосу Америки” провело кілька дискусій з цього питання, щоб безпосередньо відповісти на запитання [співробітників] та їхнє занепокоєння. Тим часом російська служба “Голосу Америки” продовжуватиме забезпечувати дотримання найвищих журналістських стандартів”.

Княгницький прокоментував виданню відсторонення так: “Я не [пропагандист]. І моє серце належить Україні. Саме тому я пішов з каналу RTVI рік тому. Його керівництво заборонило мені вести прямий ефір з українцями, які розповідали в моїй програмі про російські обстріли та вбивства”. За його словами, “Голос Америки” дав йому можливість “розповісти правду про війну”.

Давидова не відповіла на листи з проханням про коментарі.

“Голос Америки” був заснований у 1942 році урядом США для виробництва новин та інформації для протидії пропаганді з боку нацистської Німеччини. Хоча “Голос Америки” фінансується урядом США, його журналісти не залежать від прямого державного контролю, пише медіа. 

Серед чотирьох десятків мов, якими мовить “Голос Америки”, російська служба є однією з найстаріших, починаючи з перших днів холодної війни. Підрозділ налічує 22 штатних співробітників і близько 60 контрактників і стрингерів.

Як повідомляв ІМІ, 21 та 22 лютого Kyiv Post і “Детектор медіа” повідомили, що з листопада 2022 року в російській службі “Голосу Америки” працюють колишній кореспондент російського телеканалу НТВ Гаррі Княгницький та Дарія Давидова, якій закидають легітимізацію анексії Криму. Раніше Гаррі знімав пропагандистські сюжети про російську війну проти України, приклади яких були наведені в публікаціях обох ЗМІ.

22 лютого українське об’єднання Медіарух закликало керівництво “Голосу Америки” звільнити з російської служби Гаррі Княгницького. Медіарух навів приклади його робіт, які свідчать, що Княгницький особисто займався пропагандою, знімаючи сюжети про російсько-українську війну.

23 лютого речник “Голосу Америки” Найджел Ґіббс повідомив, що робота Гаррі Княгницького на “Голосі Америці” проходить суворий процес редагування інформаційного агентства.

Liked the article?
Help us be even more cool!