ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Колишній шеф-редактор проросійського "Sputnik Литва" здався спецслужбам Латвії

Марат Касем. Фото – Настоящее время
Марат Касем. Фото – Настоящее время

Колишній шеф-редактор російського пропагандистського порталу “Sputnik Литва” Марат Касем здався спецслужбам Латвії і не має наміру повертатися до Росії. 

Про це він сказав в інтервʼю з російським журналістом Іллею Азаром для видання “Новая газета. Европа”, повідомляє Радіо Свобода.

Він розповів, що після початку війни проти України “прозрів” і з Росією більше нічого спільного не матиме.

Під час інтервʼю Касем розповів, що до Латвії “приїхав не з порожніми руками, а з подарунками для латвійських спецслужб, сподіваючись на добру волю яких і їхав усвідомлено здаватися”.

Також він назвав геноцидом українського народу вбивства мирних громадян у Бучі на початку 2022 року та заявив про високу ймовірність нападу Росії на країни Балтії.

Марат Касем, який є громадянином Латвії, приїхав до Риги наприкінці 2022 року за сімейними обставинами. 

3 січня 2023 року його затримала Служба державної безпеки Латвії за підозрою в наданні господарських ресурсів кремлівському пропагандистському ресурсу, який перебуває під санкціями ЄС. Ризький суд заарештував Касема, після чого він перебував під вартою в Центральній ризькій вʼязниці.

МЗС Росії тоді назвало це порушенням прав і свобод людини.

Наприкінці квітня 2023 року Касема відпустили під підписку про невиїзд. Улітку 2023 року представниця російського зовнішньополітичного відомства Марія Захарова повідомила, що Касем залишив Латвію.

Як написав у телеграмі Ілля Азар, “поступово обурення вщухло, а влітку зʼясувалося, що Касем уже на волі – виплатив 15 тисяч євро за незаконну інтелектуальну та фізичну підтримку РФ. Латвійські ЗМІ за інерцією написали, що він поїхав до Москви, але швидко зʼясувалося, що назад латвійський громадянин не збирається”.

Що ще відомо про Марата Касема

Як повідомляв ІМІ, 3 липня 2023 року Генеральна прокуратура Латвії оштрафувала на 15 500 євро Марата Касема за незаконну інтелектуальну та фізичну підтримку РФ в діях, спрямованих проти Латвії. 

Касем працював у підконтрольному Кремлю інформагентстві Росія Сьогодні, яке поширює наративи Кремля, включно з регулярною дискримінацією Латвії та її союзників, зазначала Служба державної безпеки Латвії. 

Після вторгнення РФ в Україну цей пропагандистський ресурс Кремля був заблокований у країнах-членах ЄС через виправдання військової агресії Росії проти України та дій з дестабілізації ситуації в інших країнах Європи. 

Марат Касем обіймав у цьому інформаційному ресурсі керівну посаду, займався організацією та управлінням створення контенту. Обвинувачений кілька років жив та працював у Росії, а наприкінці 2022 року повернувся до Латвії. 

Марат Касем був шеф-редактором російського пропагандистського порталу новин “Sputnik Литва”. У 2018 році він, бувши журналістом Росія Сьогодні, балотувався на виборах до сейму від об'єднання партій “За альтернативу”, а свого часу був виключений з партії “Згода” за публічне хамство на адресу виборців.

Liked the article?
Help us be even more cool!