ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Латвії російського пропагандиста оштрафували на понад 15 тис. євро

Фото – delfi.lt
Фото – delfi.lt

У Латвії Генеральна прокуратура оштрафувала на 15500 євро колишнього шеф-редактора російського пропагандистського порталу “Sputnik Литва” Марата Касема за незаконну інтелектуальну та фізичну підтримку Росії, повідомляє Delfi.

Так, 3 липня набула чинності ухвалена Генпрокуратурою постанова про покарання, якою особа визнається винною та карається за надання допомоги іноземній державі в діях, спрямованих проти Латвії. 

Прокуратура заявила, що громадянин Латвії Марат Касем у період із 2017 до 2022 року надавав інтелектуальну та фізичну підтримку Росії з особистих та корисливих міркувань. За твердженням прокуратури, обвинуваченому було відомо, що одним із завдань Росії є зміцнення та розширення свого впливу в країнах Балтії та інших країнах ЄС, зокрема спрямоване проти державної незалежності, суверенітету, територіальної єдності Латвії, державної влади, державного апарату та національної безпеки в цілому. 

Обвинувачений повністю погодився з обсягом та правовою кваліфікацією інкримінованого йому злочину, а також визнав свою провину та висловив жаль.

Прокурор з урахуванням викладеного, а також характеру та небезпеки скоєного злочину, заподіяної шкоди, особи та матеріального становища обвинуваченого і того факту, що обвинувачений майже чотири місяці перебував під вартою в період слідства, оштрафував його на 15 500 євро. 

Марата Касема 3 січня 2023 року затримала Служба державної безпеки Латвії (СДБ) за підозрою в наданні господарських ресурсів кремлівському пропагандистському ресурсу, який перебуває під санкціями ЄС. Ризький суд заарештував чоловіка.

Касем працював у підконтрольному Кремлю інформагентстві “Росія Сьогодні”, яке поширює відповідну наративу Кремля інформацію, включно з регулярною дискримінацією Латвії та її союзників. 

Після вторгнення Росії в Україну цей пропагандистський ресурс Кремля був заблокований у країнах-членах ЄС через виправдання військової агресії Росії проти України та дій з дестабілізації ситуації в інших країнах Європи. 

Марат Касем обіймав у цьому інформаційному ресурсі керівну посаду, займався організацією та управлінням створення контенту. Обвинувачений кілька років жив та працював у Росії, а наприкінці 2022 року повернувся до Латвії. 

У СДБ заявили, що заборонено передавати як фінансові, так і господарські ресурси підсанкційним підприємствам, а також працювати на їхню користь. 

Марат Касем був шеф-редактором російського пропагандистського порталу новин “Sputnik Литва”. У 2018 році він, бувши журналістом “Росія Сьогодні”, балотувався на виборах до сейму від об'єднання партій “За альтернативу”, а свого часу був виключений з партії “Згода” за публічне хамство на адресу виборців.

Liked the article?
Help us be even more cool!