ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Пропагандист зі "Sputnik Литва" виїхав до РФ після звільнення з в'язниці в Латвії

Фото – Настоящее время
Фото – Настоящее время

Шеф-редактор російського пропагандистського порталу “Sputnik Литва” Марат Касем виїхав до РФ після звільнення з в'язниці в Латвії.

Про це заявила речниця міністерства закордонних справ РФ Марія Захарова, повідомляє Настоящее время.

“Побоюючись поновлення кримінального переслідування, Марат Касем скористався можливістю і залишив цю країну”, – заявила Захарова, не уточнивши, коли пропагандист приїхав до Росії. 

Касема звільнили з в'язниці у квітні 2023 року. Судячи з особистої сторінки пропагандиста у фейсбуці, зараз він перебуває у Великій Британії, зазначає видання.

Як повідомляв ІМІ, Марата Касема 3 січня 2023 року затримала Служба державної безпеки Латвії (СДБ) за підозрою в наданні господарських ресурсів кремлівському пропагандистському ресурсу, який перебуває під санкціями ЄС. Ризький суд заарештував чоловіка.

3 липня 2023 року в Латвії генеральна прокуратура оштрафувала на 15 500 євро колишнього шеф-редактора російського пропагандистського порталу “Sputnik Литва” Марата Касема за незаконну інтелектуальну та фізичну підтримку Росії в діях, спрямованих проти Латвії. 

Касем працював у підконтрольному Кремлю інформагентстві “Росія Сьогодні”, яке поширює наративи Кремля, включно з регулярною дискримінацією Латвії та її союзників, зазначала Служба державної безпеки Латвії. 

Після вторгнення Росії в Україну цей пропагандистський ресурс Кремля був заблокований у країнах-членах ЄС через виправдання військової агресії Росії проти України та дій з дестабілізації ситуації в інших країнах Європи. 

Марат Касем обіймав у цьому інформаційному ресурсі керівну посаду, займався організацією та управлінням створення контенту. Обвинувачений кілька років жив та працював у Росії, а наприкінці 2022 року повернувся до Латвії. 

Марат Касем був шеф-редактором російського пропагандистського порталу новин “Sputnik Литва”. У 2018 році він, бувши журналістом “Росія Сьогодні”, балотувався на виборах до сейму від об'єднання партій “За альтернативу”, а свого часу був виключений з партії “Згода” за публічне хамство на адресу виборців.

Liked the article?
Help us be even more cool!