ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Коаліція "Україна. П’ята ранку", до якої входить ІМІ, отримала премію від німецького інституту

Коаліція "Україна. П’ята ранку", до якої входить Інститут масової інформації, отримала премію від німецького Інституту міжнародних відносин, що розташований у Берліні.

Про це йдеться на Facebook-сторінці коаліції.

Під час урочистостей, представниця Коаліції, аналітикиня ZMINA. Центр прав людини, Онисія Синюк зазначила, що ця нагорода – знак того, що робота, яку нині провадить у форматі коаліції 38 організацій і четверо індивідуальних екпертів, видима для світу і значуща.

"Ми завжди боролися за права людини в Україні – право на справедливий суд, свободу слова, свободу від дискримінації. Війна внесла свої корективи в наш порядок денний. Українці, правозахисники і не тільки, змушені боротися за право на життя, право на свободу.

Росія нівечить наші плани і наші життя. Для того, щоб могти вільно творити, розвивати культуру і мистецтво, зростати в плані освіти, науки, долучатися до провідних світових розробок, ми сьогодні виборюємо це право, яке Росія намагається відібрати. У тому числі, наші науковці, освітяни, культурні діячі змінили свої кабінети та галереї на окопи, а конференції, концерти та виставки на бойові завдання. Для того, щоб у майбутньому це все знову стало можливим", – сказала Онисія Синюк.

Онисія Синюк нагадала імена тих митців, які обрали шлях захищти рідну землю і боротися за свободу зі зброєю в руках, хоча могли б підкоряти світові опери, як загиблий 2016 року Василь Сліпак, або артисти балету Вадим Хлуп'янець та Артем Дацишин.

"Вторгнення Росії в Україну б’є і по свободі слова. На сьогодні, у міжнародному списку ув’язнених журналістів – 17 українців, незаконно заарештованих Росією на тимчасово окупованих територіях.  Більшість затриманих – кримчани. Росія незаконно утримує культурних діячів і митців у полоні. Їх звинувачують у злочинах лише за те, що вони чинили мирний спротив окупації. Вирок – 15 років за гратами і звинувачення у тероризмі отримав кримський художник Богдан Зіза за те, що на знак протесту облив жовтою і синьою фарбою будівлю російської адміністрації у Євпаторії.

Крім того, починаючи з 24 лютого 2022 року Росія вбила 70 журналістів. 10 загинули під час виконання професійних обов’язків, 60 – як учасники бойових дій або внаслідок російських обстрілів чи катувань", – додала Онисія Синюк.

У минулому премію ifa за свою діяльність раніше отримували Йоко Оно в 2013 році, організація Human Rights Watch у 2016-му. Минулого року премію отримав турецький правозахисний активіст, меценат і бізнесмен Осман Кавала. 

Нагадаємо, коаліція “Україна. П’ята ранку” розпочала роботу 25 лютого 2022 року, об’єднує 38 організацій. Це коаліція правозахисних організацій, які збирають та документують воєнні злочини й злочини проти людяності, вчинені під час російської збройної агресії в Україні. Інститут масової інформації входить до коаліції.

Liked the article?
Help us be even more cool!