ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

КМІС: В Україні побільшало тих, хто вважає обмеженням прав контроль державою інформації в інтернеті

В Україні зросла частка людей, які вважають обмеженням прав і свобод громадян спроби держави активніше контролювати інформацію в інтернет-джерелах – 49% (у липні 2022 року – 30%). 

Такими є результати опитування, яке провів упродовж 17–23 лютого 2024 року Київський міжнародний інститут соціології (КМІС).

Водночас до 44% зменшилася частка тих, хто вважає для зміцнення безпеки державі варто було б активніше контролювати інформацію в інтернет-джерелах. У липні 2022 року такої думки дотримувалися 60%.

Як ви ставитеся до контролю державою інформації в інтернет-джерелах? Фото – КМІС

Згідно з опитуванням, наприклад, серед тих, хто користується телеграм-каналами, 43% погоджуються, що для зміцнення захисту від ворога держава має активніше контролювати інформацію в інтернет-джерелах. 

Водночас серед тих, хто не користується телеграм-каналами, 46% вважали б такі дії держави обмеженням прав і свобод громадян. 

Ставлення до контролю з боку держави інформації в інтернет-джерелах залежно від того, чи отримують інформацію про бойові дії в українських телеграм-каналах або на українських новинних сайтах. Фото – КМІС

“Зниження з 2022 року частки тих, хто підтримує більш активний контроль державою інформації в інтернет-джерелах, скоріше за все, є наслідком загалом зниження довіри громадян до органів влади. Як наслідок, зараз багато громадян можуть сприймати такі ініціативи як спроби цензури та політичні інструменти для приглушення голосів критиків влади (доцільно нагадати, що якщо в травні 2022 року 68% вважали, що владу не варто критикувати, то в кінці 2023 року вже 70% вважали, що, навпаки, варто критикувати можливі невдалі рішення чи дії)”, – зазначають соціологи.

Дослідження проведено методом телефонних інтерв’ю. Опитано 1052 респонденти віком від 18 років, що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим).

До вибірки не вносилися жителі територій, які тимчасово не контролюються владою України, а також опитування не проводилося з громадянами, які виїхали за кордон після 24 лютого 2022 року.

Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки (з імовірністю 0,95 і з урахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищувала 3,4% для показників, близьких до 50%; 3,0% для показників, близьких до 25%; 2,1% для показників, близьких до 10%; 1,5% для показників, близьких до 5%.

Liked the article?
Help us be even more cool!