ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

КМІС: 43% українців вважають, що ситуація з демократією погіршилася за часів Зеленського

43% українців вважають, що ситуація з демократією в Україні погіршилася за п’ять років президентства Володимира Зеленського. 

Такими є результати опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), проведеного 16–22 травня 2024 року.

З них 28% пов’язують це зі спробами влади згортати права і свободи громадян, 11% – з об’єктивними обставинами воєнного часу, 3% назвали обидві причини, 1% важко сказати.

Водночас 19% українців вважають, що ситуація з демократією покращилася, а 29% – що не змінилася. 

Запитання, що ставилося респондентам: а як загалом за період президентства Володимира Зеленського змінився рівень демократії в Україні? Фото – КМІС

Крім того, зазначає КМІС, більшість українців віддає перевагу демократичній системі, ніж сильному лідерству: стабільно понад 90% українців хочуть бачити Україну демократією, що повноцінно функціонує. Тому питання розбудови демократичних інституцій лишається одним із пріоритетів для українців, зазначають соціологи. 

Заступник директора КМІС Антон Грушецький зазначає, що сприйняття українцями змін з демократією та економікою можна трактувати “як відсутність видатних обнадійливих просувань, але і без жорстких обвинувачень влади (і, враховуючи ці результати та результати попередніх опитувань, скоріше українці зводили би пояснення до діяльності команди / оточення та до об’єктивних реалій повномасштабної війни)”.  

“Враховуючи історичний досвід України і те, як завершувалися п'ятирічні періоди попередніх президентів, нинішнє сприйняття є досить непоганим і лишає значний простір для президента (зрозуміло, у разі врахування проблем та ухвалення належних рішень і дій) зберігати серед населення досить високу підтримку та оптимізм щодо майбутнього”, – зауважив він.

Дослідження проведено методом телефонних інтерв’ю. На основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів опитано 1002 дорослих респонденти  (віком 18 років і старше), що мешкають у всіх регіонах України (підконтрольна уряду України територія). 

До вибірки не вносилися жителі територій, які тимчасово не контролюються владою України (водночас із 1002 респондентів 26 до 24 лютого 2022 року проживали на території, яка зараз окупована), а також опитування не проводилося з громадянами, які виїхали за кордон після 24 лютого 2022 року.

Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищувала 3,4% для показників, близьких до 50%, 3,0% для показників, близьких до 25%, 2,1% для показників, близьких до 10%, 1,5% для показників, близьких до 5%.

КМІС зазначає, що за умов війни крім зазначеної формальної похибки додається певне систематичне відхилення. Однак соціологи вважають, що отримані результати однаково зберігають високу репрезентативність та дозволяють досить надійно аналізувати суспільні настрої населення.

Liked the article?
Help us be even more cool!