ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Казахстанську журналістку Ахметову можуть екстрадувати

20.05.2020, 17:26
Жанара Ахмет, фото – Радіо Свобода
Жанара Ахмет, фото – Радіо Свобода

Касаційний суд скасував постанову Шостого апеляційного адмінсуду щодо казахстанської журналістки й активістки опозиційного руху “ДВК” Жанари Ахметової та визнав правомірною відмову ДМС у наданні їй статусу біженки, а тому найближчим часом її можуть екстрадувати.

Про це повідомив аналітик фонду “Відкритий діалог” Максим Ситніков, інформує Центр прав людини ZMINA.

Усупереч наполяганням захисту журналістки суд касаційної інстанції відбувся без її участі та участі її захисників.

“За словами адвокатів, Жанару з імовірністю 99% сьогодні-завтра мають заарештувати. Вони відправляють зараз нову заяву до ДМС за нововиявленими обставинами: заборона руху ДВК в Казахстані, вбивство активіста ДВК в Казахстані, міжнародна підтримка Жанари Ахметової, щоб ДМС заново від самого початку розглядало цей кейс”, – розповів Ситніков. 

За його словами, у ДМС, ймовірно, спробують проігнорувати ці обставини. 

Водночас 20 травня під Маріїнським палацом у Києві Ахметова разом з іншими активістами вийшла з вимогою не допустити екстрадиції до Казахстану, де їй загрожує ув’язнення. 

Як повідомляв ІМІ, 14 січня 2020 року Шостий апеляційний адміністративний суд у Києві розпочав розгляд апеляції опозиційної блогерки і громадської активістки з Казахстану Жанари Ахметової (Ахмет) на відмову їй у статусі біженки в Україні.

13 січня 2020 року Жанара Ахметова повідомила, що домагатиметься надання їй в Україні статусу біженки попри те, що раніше їй було в цьому відмовлено.

9 січня 2020 року низка українських правозахисних організацій заявили, що вважають політичним переслідування з боку влади Казахстану опозиційної журналістки Жанари Ахметової та вважають неприпустимою її екстрадицію. 

8 січня 2020 року в Алмати (Казахстан) активісти закликали Україну не видавати з міркувань безпеки їхній країні опозиційну блогерку Жанару Ахметову.

21 жовтня 2017 року журналістка і блогерка з Казахстану Жанара Ахмет була затримана на Київщині у зв’язку з розшуком за лінією Інтерполу.

Жанара Ахмет була змушена тікати до України з Казахстану в березні 2017 року. На батьківщині вона звинувачується в шахрайстві, журналістка вважає справу політично мотивованою. У Києві Ахмет живе разом із сином та просить політичного притулку.

25 жовтня 2017 року Києво-Святошинський суд заарештував казахстанську журналістку Жанару Ахмет на 18 діб.

8 листопада 2017 року Апеляційний суд Київської області визнав незаконним рішення Києво-Святошинського районного суду Київської області про її тимчасовий арешт.

22 листопада 2017 року Апеляційний суд м. Києва віддав на поруки народній депутатці Світлані Заліщук казахську опозиційну журналістку Жанару Ахмет.

6 квітня 2018 року в Окружному адміністративному суді міста Києва Ахмет програла справу проти Державної міграційної служби (ДМС) Київської області, яка відмовила їй у статусі політичного біженця. Журналістка подала апеляцію.

31 липня 2018 року Апеляційний суд Києва скасував рішення Окружного адміністративного суду Києва про відмову казахській журналістці Жанарі Ахмет в оскарженні відмови Державної міграційної служби надати статус біженки.

28 вересня 2018 року Верховний Суд України зобов’язав Державну міграційну службу надати Жанарі Ахмет статус біженки.

Liked the article?
Help us be even more cool!