ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Казахська журналістка просить в Україні статусу біженки попри відмову

14.01.2020, 11:45
Фото – Укрінформ
Фото – Укрінформ

Журналістка з Казахстану Жанара Ахметова домагатиметься надання їй в Україні статусу біженки попри те, що раніше їй було у цьому відмовлено.

Про це вона сказала на пресконференції в Києві 13 січня, повідомляє Укрінформ.

“Я на сьогодні є лідером “ДВК” (опозиційного руху “Демократичний вибір Казахстану”. – Ред.), ви могли пересвідчитися на прикладах і багатьох доказах, що всі переслідування, які щодо мене демонструє та транслює Казахстан, вони всі політично мотивовані. І звісно, я буду просити Україну, щоб мені надали статус біженця”, – сказала Ахметова.

Зі свого боку адвокат журналістки Владислав Грищенко наголосив, що Офіс Генпрокурора зараз продовжує екстрадиційну перевірку щодо Ахметової, хоча, згідно з Європейською конвенцією про видачу правопорушників від 1957 року, не підлягають видаванню до інших країн особи, які переслідуються там з політичних мотивів.

“Характер політичних переслідувань Жанари Ахметової більш ніж доведений і відображений у судових рішеннях... Державна міграційна служба вкотре з незрозумілих причин відмовляє Жанарі Ахметовій у наданні статусу біженця. Якщо це відбудеться і рішення лишиться, то наступним кроком буде рішення Генеральної прокуратури про її екстрадицію в Казахстан, проти чого ми будемо заперечувати і обстоювати свою позицію в судових органах”, – заявив Грищенко.

Ахметова також продемонструвала приклади ведення проти неї інформаційної кампанії з негативним забарвленням. Це, зокрема, відеоролики, певні сторінки в соціальних мережах, публікації тощо.

14 січня Шостий апеляційний адміністративний суд Києва розглядатиме справу Жанари Ахметової, екстрадиції якої просить Казахстан. Представник Фундації “Відкритий діалог” Максим Ситніков закликав усіх небайдужих прийти до суду і підтримати журналістку.

Як повідомляв ІМІ, 9 січня низка українських правозахисних організацій заявили, що вважають політичним переслідування з боку влади Казахстану опозиційної журналістки Жанари Ахметової та вважають неприпустимою її екстрадицію Україною. 

8 січня в Алмати (Казахстан) активісти закликали Україну не видавати з міркувань безпеки їхній країні опозиційну блогерку Жанару Ахметову.

21 жовтня 2017 року журналістка і блогерка з Казахстану Жанара Ахмет була затримана на Київщині у зв’язку з розшуком за лінією Інтерполу.

Жанара Ахмет була змушена тікати до України з Казахстану в березні 2017 року. На батьківщині Ахмет звинувачується в шахрайстві, журналістка вважає справу політично мотивованою. У Києві Ахмет живе разом із сином та просить політичного притулку.

25 жовтня 2017 року Києво-Святошинський суд заарештував казахстанську журналістку Жанару Ахмет на 18 діб.

8 листопада 2017 року Апеляційний суд Київської області визнав незаконним рішення Києво-Святошинського районного суду Київської області про тимчасовий арешт журналістки Жанари Ахмет з Казахстану.

22 листопада 2017 року Апеляційний суд м. Києва віддав на поруки народній депутатці Світлані Заліщук казахську опозиційну журналістку Жанару Ахмет.

6 квітня 2018 року в Окружному адміністративному суді міста Києва казахська журналістка Жанара Ахмет програла справу проти Державної міграційної служби (ДМС) Київської області, яка відмовила їй у статусі політичного біженця.

Журналістка подала апеляцію.

31 липня 2018 року Апеляційний суд Києва скасував рішення Окружного адміністративного суду Києва про відмову казахській журналістці Жанарі Ахмет в оскарженні відмови Державної міграційної служби надати статус біженки.

28 вересня 2018 року Верховний Суд України зобов’язав Державну міграційну службу надати казахській журналістці Жанарі Ахмет статус біженки.

Liked the article?
Help us be even more cool!