ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Казахстані активісти закликали Україну не видавати опозиційну блогерку Жанару Ахмет

08.01.2020, 15:15
Фото – Manshuk Assautai / Радіо Свобода
Фото – Manshuk Assautai / Радіо Свобода

В Алмати (Казахстан) 8 січня активісти закликали Україну не видавати з міркувань безпеки їхній країні опозиційну блогерку Жанару Ахмет, яку там звинувачують у шахрайстві, повідомляє Радіо Свобода.

Десятки людей, які зібралися на центральній площі Республіки біля пам’ятника Незалежності Казахстану, висловили співчуття народові України у зв’язку з авіакатастрофою українського пасажирського літака в Ірані і закликали Україну не вдаватися до екстрадиції блогерки, яка з 2017 року перебуває в Києві з малим сином і відома під іменами Жанара Ахмет, Жанна Ахметова або Жанна Бота.

Присутні завили, що на батьківщині на неї чекають репресії і що запит Казахстану про її екстрадицію – це “політичне замовлення катів від влади”.

На місце акції прибули представники місцевої влади і вимагали від активістів розійтися, але ті продовжили свій протест.

Сама блогерка 7 січня написала у фейсбуці, що Казахстан просить її екстрадиції за статтею про шахрайство, але вона стверджує, що заборгованості в межах цієї кримінальної справи в неї вже немає, що доведено українським судом, вона відбула за нею півтора року за ґратами в Казахстані, а все її майно конфіскували. Після того як її відпустили під поліційний нагляд, вона відбула під ним іще шість із половиною років, а 2017 року, стверджує жінка, проти неї почали “фабрикувати кримінальну справу” за заявою людини, яка назвала себе потерпілою від дій блогерки.

За її словами, новий тиск на неї як на “запеклу шахрайку” почався після того, як 2014 року вона почала вести активну опозиційну блогерську діяльність і публікуватися в опозиційній газеті “Трибуна”.

Казахстанські засоби інформації писали, що блогерка була засуджена 2009 року в справі про шахрайство до семи років позбавлення волі, але 2010-го щодо неї відклали виконання покарання до 2021 року, коли її синові виповниться 14, і перевели під поліційний нагляд. У 2017 році жінка втекла до України, де відтоді тривають судові процеси навколо її прохання про притулок, відмов Києва надати цей притулок і прохань Казахстану про її екстрадицію.

Як повідомляв ІМІ, 21 жовтня 2017 року журналістка і блогерка з Казахстану Жанара Ахмет була затримана на Київщині у зв’язку з розшуком за лінією Інтерполу.

Жанара Ахмет була змушена тікати до України з Казахстану в березні 2017 року. На батьківщині Ахмет звинувачується в шахрайстві, журналістка вважає справу політично мотивованою. У Києві Ахмет живе разом із сином та просить політичного притулку.

25 жовтня 2017 року Києво-Святошинський суд заарештував казахстанську журналістку Жанару Ахмет на 18 діб.

8 листопада 2017 року Апеляційний суд Київської області визнав незаконним рішення Києво-Святошинського районного суду Київської області про тимчасовий арешт журналістки Жанари Ахмет з Казахстану.

22 листопада 2017 року Апеляційний суд м. Києва віддав на поруки народній депутатці Світлані Заліщук казахську опозиційну журналістку Жанару Ахмет.

6 квітня 2018 року в Окружному адміністративному суді міста Києва казахська журналістка Жанара Ахмет програла справу проти Державної міграційної служби (ДМС) Київської області, яка відмовила їй у статусі політичного біженця.

Журналістка подала апеляцію.

31 липня 2018 року Апеляційний суд Києва скасував рішення Окружного адміністративного суду Києва про відмову казахській журналістці Жанарі Ахмет в оскарженні відмови Державної міграційної служби надати статус біженки.

28 вересня 2018 року Верховний Суд України зобов’язав Державну міграційну службу надати казахській журналістці Жанарі Ахмет статус біженки.

Liked the article?
Help us be even more cool!