ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд у Києві почав розгляд апеляції казахської журналістки на відмову їй у притулку в Україні

14.01.2020, 14:45
Фото – Радіо Свобода
Фото – Радіо Свобода

Шостий апеляційний адміністративний суд у Києві розпочав 14 січня розгляд апеляції опозиційної блогерки і громадської активістки з Казахстану Жанари Ахметової (Ахмет) на відмову їй у статусі біженки в Україні, повідомляє Радіо Свобода.

Адвокати Ахметової наполягали в суді, що в її переслідуванні в Казахстані є політична складова: активістка є однією з лідерок руху “Демократичний вибір Казахстану”, який у 2018 році визнано в цій країні екстремістським.

Апеляційний адміністративний суд Києва почав засідання за скаргою Жанари Ахметової на відмову в наданні їй статусу біженки в Україні

Представники Державної міграційної служби (ДМС) були присутні на засіданні, але не змогли взяти в ньому участь, оскільки з 1 січня набули чинності зміни до законодавства, за якими представляти інтереси когось у суді може тільки адвокат.

Колегія суддів заслухала аргументи представників Жанари Ахметової та її саму й оголосила перерву до 28 січня для того, щоб ознайомитись із поясненнями ДМС, долученими до матеріалів справи.

Як повідомляв ІМІ, 13 січня журналістка з Казахстану Жанара Ахметова повідомила, що домагатиметься надання їй в Україні статусу біженки попри те, що раніше їй було в цьому відмовлено.

9 січня низка українських правозахисних організацій заявили, що вважають політичним переслідування з боку влади Казахстану опозиційної журналістки Жанари Ахметової та вважають неприпустимою її екстрадицію Україною. 

8 січня в Алмати (Казахстан) активісти закликали Україну не видавати з міркувань безпеки їхній країні опозиційну блогерку Жанару Ахметову.

21 жовтня 2017 року журналістка і блогерка з Казахстану Жанара Ахмет була затримана на Київщині у зв’язку з розшуком за лінією Інтерполу.

Жанара Ахмет була змушена тікати до України з Казахстану в березні 2017 року. На батьківщині Ахмет звинувачується в шахрайстві, журналістка вважає справу політично мотивованою. У Києві Ахмет живе разом із сином та просить політичного притулку.

25 жовтня 2017 року Києво-Святошинський суд заарештував казахстанську журналістку Жанару Ахмет на 18 діб.

8 листопада 2017 року Апеляційний суд Київської області визнав незаконним рішення Києво-Святошинського районного суду Київської області про тимчасовий арешт журналістки Жанари Ахмет з Казахстану.

22 листопада 2017 року Апеляційний суд м. Києва віддав на поруки народній депутатці Світлані Заліщук казахську опозиційну журналістку Жанару Ахмет.

6 квітня 2018 року в Окружному адміністративному суді міста Києва казахська журналістка Жанара Ахмет програла справу проти Державної міграційної служби (ДМС) Київської області, яка відмовила їй у статусі політичного біженця.

Журналістка подала апеляцію.

31 липня 2018 року Апеляційний суд Києва скасував рішення Окружного адміністративного суду Києва про відмову казахській журналістці Жанарі Ахмет в оскарженні відмови Державної міграційної служби надати статус біженки.

28 вересня 2018 року Верховний Суд України зобов’язав Державну міграційну службу надати казахській журналістці Жанарі Ахмет статус біженки.

 

Liked the article?
Help us be even more cool!