ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

КСУ визнав конституційним закон, який зобов'язує УПЦ МП вказати у назві, що вона "російська"

27.12.2022, 14:45
Фото – Новинарня / 5 канал
Фото – Новинарня / 5 канал

Конституційний Суд України визнав закон, який зобов'язує Українську православну церкву Московського патріархату вказати у своїй назві її належність до Росії, таким, що відповідає Конституції, пише "Детектор медіа" з посиланням на пресслужбу КСУ.

Конституційний Суд на пленарному засіданні ухвалив рішення в справі щодо повної назви релігійних організацій, дійшовши висновку, що зміни до статті 12 Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації" є конституційними.

КСУ ухвалив рішення за поданням 49 народних депутатів щодо відповідності Конституції України закону про внесення зміни до закону про свободу совісті стосовно назви релігійних організацій, які входять до структури об’єднання, керівний центр якого перебуває за межами України, в державі-агресорі.

Ухвалюючи рішення, КСУ  врахував рішення Європейського Суду з прав людини, де, зокрема, зазначено:

"Сам факт того, що держава вимагає від релігійної організації, що бажає бути зареєстрованою, узяти назву, яка унеможливлює введення в оману вірян та суспільство загалом і завдяки якій є можливим її відрізняти від уже наявних організацій, у принципі, можна вважати виправданим обмеженням її права вільно обирати свою назву".

Текст тішення та його резюме будуть оприлюднені на офіційному вебсайті Конституційного Суду 28 грудня 2022 року.

Закон №5309, ухвалений у грудні 2018 року, передбачає, що релігійна організація, чий центр управління перебуває в країні, визнаній агресором, зобов'язана вказувати це у своїй назві. Відповідні зміни також мають бути внесені до статуту організації.

Водночас дозволяється після повної назви церкви із зазначенням центру управління додавати "в Україні".

Як повідомляв ІМІ, у грудні 2021 року Велика палата Конституційного Суду ухвалила рішення в справі про заборону показу російських фільмів і серіалів.

Liked the article?
Help us be even more cool!