ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Кабмін є найбільшим порушником закону про доступ до публічної інформації - УНЦПД

27.02.2012, 05:43
Дослідження Українського незалежного центру політичних досліджень (УНЦПД) показало, що Кабінет Міністрів України на сьогодні є найбільшим порушником закону "Про доступ до пулічної інформації".
 
На думку експертів УНЦПД, Кабмін досі не подав на розгляд парламенту законопроект про приведення українського законодавства у відповідність із нормами доступу до публічної інформації, а також найдовше приймав важливі постанови для імплементації законодавства із доступу до публічної інформації.
 
Як зазначає експерт УНЦПД Іван Лукеря, провівши моніторинг виконання закону 16 міністерствами та 62 органами виконавчої влади, узагальнюючи результати дослідження, можна говорити про неналежне виконання центральними органами виконавчої влади Закону "Про доступ до публічної інформації". Тобто можна стверджувати, що громадяни поки не отримали можливості повною мірою реалізувати своє право на доступ до інформації, причиною чого є не налагоджена досі внутрішня робота органів виконавчої влади із запитами на інформацію й оприлюдненням відомостей на сайтах.
 
«Органи влади загалом виконують закон: громадяни подають запити до органу влади на отримання публічної інформації і часто саме протягом передбаченого законом терміну отримують відповідь на свій інформаційний запит. Однак, відповідь на запит не завжди містить повний обсяг запитуваної інформації. Інколи органи влади обмежуються формальною відпискою або відсилають для ознайомлення з інформацією до офіційного веб-сайту, що є неправомірною відмовою в наданні інформації. Ще однією проблемою є те, що часто органи влади затримують відповідь на запит на декілька днів, при цьому не повідомляючи про таку затримку запитувача інформації», - зазначає Лукеря.

Експерт виділив і проблеми іншого характеру: не всі органи влади надали відповідне приміщення, в якому громадяни можуть опрацьовувати документами; не всі органи забезпечені відповідною технікою для копіювання документів.
 
Моніторинг показав, що фактично не покращилася робота веб-сайтів: лише 22,4% оприлюднюють власні нормативно-правові акти, 46,3% розмістили інформацію про порядок оскарження ненадання інформації. Найслабшою ланкою виконання закону залишається система обліку публічної інформації.

У період з 9 травня по 1 грудня 2011 року, за даними моніторингу, рекордсменом з отримання запитів є Міністерство внутрішніх справ україни, до  надійшло 1766 запитів. Понад півтисячі запитів на отримання публічної інформації надійшло також до Міністерства охорони здоров’я України (866) та Міністерства економічного розвитку і торгівлі України (657). Найменшу кількість запитів було подано до Міністерства енергетики та вугільної промисловості України – всього 69 інформаційних запитів. Ще простішою ситуація щодо кількості поданих інформаційних запитів є в інших центральних органах виконавчої влади, до яких в середньому надійшло 50 запитів.
 
Рекордсменом у наданні відмов на інформаційні запити стало Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України, яке надало 52 відмови, а Міністерство внутрішніх справ України, до якого було подано більше півтори тисячі запитів на інформацію, займає третю позицію, надавши 11 відмов.
 
Більш ніж 80% органів влади не встановили розміри власних витрат на копіювання та друк документів.
 
Нагадаємо, що моніторинг відкритості органів влади після вступу в дію Закону "Про доступ до публічної інформації" проводять низка громадських організацій, серед яких Центр політичних студій та аналітики, Інститут розвитку регіональної преси, Центр громадської адвокатури.
 
ІМІ


 
Liked the article?
Help us be even more cool!