ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналістку Шайдурову допитали як свідка у справі "Центру журналістських розслідувань"

08.04.2015, 13:47

Колишню редакторку і журналістку ІА “Центр журналістських розслідувань” Ганну Шайдурову допитували в рамках кримінальної справи, порушеної за фактом публікації на сайті “Центру журналістських розслідувань” (за статтею 280.1 КК РФ - публічні заклики до порушення територіальної цілісності РФ), повідомляє “Центр”.

Шадурову допитували понад три години у якості свідка. Вона разом з адвокатом Іслямом Веліляєвим вже залишили будівлю ФСБ в Сімферополі після допиту.

“Подробиці я повідомити не можу, оскільки давала підписку про нерозголошення. Коротко можна сформулювати так: говорили про редакційну роботу й обов'язки співробітників ЦЖР (“Центру журналістських розслідувань” - ред.)”, - розповіла Ганна.

На запитання журналістів, Шайдурова відповіла, що тиску з боку слідчого Марини Савчук не було, все було коректно.
Як нагадує видання, Марина Савчук була слідчим СБУ у кримінальній справі за фактом DDoS-атак на сайт “Центру журналістських розслідувань” у жовтні 2012 року. Тоді Савчук також допитувала журналістів і редакторів “Центру”.
Як повідомляв ІМІ, вранці 7 квітня у Сімферополі кримську журналістку Анну Шайдурову телефоном викликали в управління ФСБ на допит. Чоловік, який назвався майором ФСБ Коломицевим, повідомив, що повістку їй вручать на місці, запропонувавши їй, як свідомій громадянці, з'явитися в управління в будь-який час. Потім допит перенесли на 8 квітня.

Журналістка припускає, що її допит є продовженням справи, пов'язаної з публікаціями в “Центрі журналістських розслідувань”, де вона раніше працювала.

13 березня в квартирах батьків журналісток “Центру журналістських розслідувань” Анни Андрієвської та Наталії Кокоріної співробітники ФСБ Росії провели обшуки у межах кримінальної справи, порушеної за публікації “Центру журналістських розслідувань”.

За інформацією адвоката Кокоріної Джеміля Темішева, ФСБ Росії порушила кримінальну справу стосовно журналістки “Центру журналістських розслідувань” Анни Андрієвської за статтею 280.1 КК Росії (публічні заклики до порушення територіальної цілісності РФ) щодо публікації її матеріалу про волонтерів батальйону “Крим”.

Журналістка стверджує, що там немає закликів до відокремлення півострова. Після обшуку Кокоріну затримали та допитували як свідка шість годин в кримському управління ФСБ Росії, після чого відпустили, вилучивши у неї особистий ноутбук.

Представник ОБСЄ зі свободи слова Дуня Міятович засудила переслідування журналістів в анексованому Росією Криму і закликала окупаційну владу негайно звільнити журналіста «Центру журналістських розслідувань» Наталію Кокоріну.

ФСБ у Криму відмовилися коментувати затримання Наталії Кокоріної та обшуки у квартирах двох кримських журналісток 13 березня.

Кримська польова місія з прав людини заявила, що порушення даної справи ФСБ РФ порушує принцип територіальної підслідності, оскільки матеріал опубліковано на сайті українського ІА “Центр журналістських розслідувань”, зареєстрованого Міністерством юстиції України, редакція якого, як і журналіст, знаходиться в Києві.

Liked the article?
Help us be even more cool!