ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналісти пригрозили виходом зі складу Міжвідомчої робочої групи

17.09.2012, 22:17

Представники журналістських громадських організацій запропонували силовим структурам протягом трьох днів назвати ім'я охоронця, який силою відбирав плакати в журналістів 3 вересня, під час відкриття 64-го Всесвітнього газетного конгресу та 19-го Всесвітнього форуму редакторів. Інакше журналісти мають намір вийти зі складу Міжвідомчої робочої групи з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів.

Про це на засіданні Міжвідомчої робочої групи 17 вересня заявила шеф-редактор «Телекритики» Наталія Лигачова.


У відповідь на цей ультиматум керівник Міжвідомчої робочої групи, прес-секретар президента України Дарія Чепак зауважила, що сьогодні відбувається ювілейне 10-те засідання групи, яка працює цілий рік і створювалася як дискусійний майданчик, де журналісти можуть порушити проблемні питання, які їх хвилюють, перед представниками державних органів, у тому числі правоохоронних. «Розвалити щось - дуже легко. А створити... Запитайте мене», - сказала Чепак.


На початку засідання журналіст Мустафа Найєм зачитав перелік деяких інцидентів з порушенням прав журналістів, щодо яких журналістська громадськість вимагає конкретних дій Міжвідомчої робочої групи. У разі відсутності результатів журналісти залишають за собою право вийти з групи.


Зокрема, Найєм озвучив такий перелік фактів:

«1.Закриття опозиційних харківських телеканалів.

2. Інциденти з журналістами на судових засіданнях у справі Юлії Тимошенко.

3. Напад на журналіста миколаївської газети «Наш город» Олександра Влащенка.

4. Суд у справі Гонгадзе. Витяг з протоколу: «3. Включити до порядку денного наступного засідання обговорення Заяви від міжнародних та українських журналістських організацій і рухів стосовно встановлення справедливості і покарання замовників вбивства журналіста Георгія Гонгадзе та ситуації, що склалася довкола судового процесу у справі Георгія Гонгадзе».

5. Не порушували справи за ст. 171 проти нападника на фотокора Tochka.net Максима Лазебника.

6. Відключення ТВі. На минулому засіданні (30.07.2012) були представники «Тріолану», які пообіцяли вирішити технічні проблеми та відновити мовлення, але так і не виконали обіцянки, та представники Нацради, які пообіцяли розібратись із ситуацією і також не виконали обіцянки.

7. На початку року представниця «Репортерів без кордонів» Оксана Романюк подала великий список побитих журналістів і просила ГПУ прокоментувати, чому не порушено справ за 171 ст. Отримала відписки від обласних прокуратур. Зокрема, справа стосувалась побиття журналістів у донецькому супермаркеті «Сокіл» та побиття журналістів під час мітингу в Донецьку.

8. Підпал квартири донецького журналіста Олексія Мацуки - пройшов рік, немає прогресу в розслідуванні, не опитано підозрюваних місцевих посадовців (наприклад, мера Слов'янська Нелю Штепу, яка погрожувала журналісту, тощо).

9. У Харкові тиск на ЗМІ продовжується - аваківська газета «Главное», остання опозиційна преса в місті, на грані виживання.

10. Прес-конференція президента. Вимагаємо провести прес-конференцію.

11. Побиття Мустафи Найєма на з'їзді Партії регіонів.

12. Побиття журналісток Олени Притули і Катерини Горчинської на газетному конгресі. Чоловіка, що бив журналісток на очах у президента, не знайдено.

13. Вибори. У разі недотримання прав журналістів в ході виборчої кампанії, відсутності реагування і розслідувань дій проти журналістів, ми будемо ставити питання про невідповідність виборчого процесу демократичним стандартам, а отже, його нелегітимність».

Нагадаємо, 3 вересня на відкритті конгресу під час мирної журналістської акції, охорона силою забрала плакат з написом про цензуру у головного редактора «Української правди» Олени Притули, який вона тримала під час виступу президента. А також грубо відштовхнула заступника головного редактора Kyiv Post Катерину Горчинську.

Перед початком форуму охорона намагалася не пропустити журналістів через наявність у них плакатів, однак їм вдалося пройти.

УДО запевнило, що не перешкоджало акції журналістів на Всесвітньому газетному конгресі і що це зробили приватні охоронці.

Генеральний директор Української асоціації видавців періодичної преси Олексій Погорєлов повідомив, що під час відкриття конгресу та перебування там президента України Віктора Януковича за охорону в залі відповідало УДО, йому підпорядковувалися всі додатково найняті організаторами приватні охоронці, які пройшли інструктаж УДО.

Заступник начальника УДО Микола Решетняк заявив, що людина, яка вирвала плакат в Олени Притули, не є співробітником УДО і що «ніякі охоронці інших приватних фірм інструктаж в УДО не проходили».

“Телекритика”

Liked the article?
Help us be even more cool!