ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналісти повинні створити спільний моніторинг «Безкарності» - правозахисник

23.11.2011, 07:58
«Заради власної безпеки журналістська спільнота повинна створити робочу групу, яка б надала певні  інструкції , як поводитися кореспондентам  в критичних ситуаціях, а міліції розробити засоби ідентифікації, як розпізнавати ЗМІ на різних подіях». Таку думку висловила представник «Репортерів без кордонів» Оксана Романюк, сьогодні, 23 листопада,  на круглому столі присвяченому Маршу українських журналістів проти безкарності, де були представники і МФЖ та українських ГО.

Її  підтримав Володимир Поліщук, прес-секретар МВС.

«Робота стане ефективною, якщо її будуть підтримувати самі громадяни. А без співпраці зі ЗМІ значних зрушень  в боротьбі за права журналістів зробити не вдасться. Можливо потрібно розробити спільні тренінги та семінари, як поводитися разом на різноманітних подіях. Якщо в напрацюванні таких акцій візьмуть участь міжнародні журналістські організації, які мають великий досвід у захисті своїх прав, то це буде набагато ефективніше» - сказав він.
За його словами, всі ці звернення та вимоги журналістів будуть пред’явленні керівництву МВС.

Заступник генерального секретаря Міжнародної федерації журналістів Олівер Мані-Кьорль  вважає, що створення спільної робочої групи журналістів та міліції є дуже важливою справою.Часто виникають  проблеми журналістів на масових маніфестаціях, а також міліції, яка там присутня. За його словами, подібні питання ідентефікації журналістів розглядаються у всьому світі.

«Форма ідентифікації є важливою, але вона не має бути обмеженою.Бо трапляються ситуації, коли ЗМІ представляють малі медіа або ж є фрілансерами. В Британії  однією з форм ідентифікації є прес - картка національної спілки журналістів. І ця картка є офіційно визнана англійською поліцією» - сказав він.

На думку, представника КНМП Юрія Луканова,  у боротьбі за свої права журналісти повинні створювати системний тиск на владу через суди, міжнародні організації та різні публікації.

«Проблема не в міліції, а корінь усіх бід у нашій владі, яка сама порушує закони»-  прокоментував Луканов.
 
Виконавчий секретар НМПУ  Сергій Гузь вважає, що журналістам потрібно відновити групи швидкого реагування, які б  виїжджали  на місце порушення прав журналістів і таким чином контролювали ситуацію.

Щоб посилити боротьбу за свої журналістські права Оксана Романюк запропонувала керівникам журналістських об’єднань створити спільний моніторинг «Безкарності», який  мав би більш конкретні цифри та дані про правопорушення.
 
За словами Олівера Мані-Кьорля, українські журналістські спільноти  матимуть сильніші позиції стосовно влади, коли подаватимуть точні цифри аналізу перешкоджання їхньої професійної діяльності.

«Моніторинг свободи слова є дуже важливим для захисту прав журналістів, але проблема в тому, що різні організації презентують різні дані стосовно цих порушень.А це послаблює боротьбу з кривдниками ЗМІ» - наголосив він.
 
Нагадаємо,  23 листопада у Всесвітній день проти безкарності українські журналісти нагадали владі про ті злочини проти представників ЗМІ, які досі лишаються не розслідуваними, і де злочинці залишились не покарані. Правозахисники радять журналістам звертатися частіше в суди.
 

ІМІ

 
Liked the article?
Help us be even more cool!