ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Ірину Фаріон поновили на посаді професорки Львівської політехніки

Мовознавицю Ірину Фаріон поновили на посаді професорки кафедри української мови Інституту гуманітарних та соціальних наук Національного університету “Львівська політехніка”.

Про це повідомляється на фейсбук-сторінці катедри української мови Національного університету “Львівська політехніка”.

“Щиро вітаємо пристрасно мовознавчу, еталонно націоналістичну та тендітно сильну  Ірину Фаріон з поверненням до нашої катедральної родини! Отож, зичимо вкотре: від книги – до книги, від мети – до мети, від перемоги – до перемоги!” – йдеться в повідомленні.

Зі свого боку Ірина Фаріон подякувала за підтримку та опублікувала наказ від 7 червня 2024 року ректора про поновлення на посаді.

Що відомо про скандал з Іриною Фаріон

29 травня 2024 року Львівський апеляційний суд постановив поновити Ірину Фаріон на посаді професорки кафедри української мови Інституту гуманітарних та соціальних наук Львівської політехніки.

Суд визнав незаконними та скасував накази ректора університет про звільнення Фаріон від 15 та 28 листопада 2023 року. Також суд стягнув на користь Фаріон заробіток за період вимушеного прогулу – понад 123 927 гривень.

4 листопада 2023 року на ютубі вийшло інтерв’ю журналістки Яніни Соколової з Іриною Фаріон, де вони обговорювали мовне питання. Фаріон розкритикувала російськомовних українських військових. 

Вона заявила, що “не існує російськомовного населення, є українці, а є кацапи”. На що журналістка зазначила, що частина військових бригади спеціального призначення Нацгвардії “Азов” та 3 окремої штурмової бригади ЗСУ спілкуються російською мовою. Фаріон заявила, що не може назвати військових українцями, якщо вони не говорять українською мовою. 

На це відреагував уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, який закликав правоохоронців та Національну раду з питань телебачення і радіомовлення вжити відповідних заходів через негативні висловлювання та звинувачення Фаріон стосовно військовослужбовців Збройних сил України, які спілкуються мовами нацменшин.

14 листопада 2023 року у Львові студенти вийшли на мітинг із вимогою звільнення мовознавиці Ірини Фаріон з Національного університету “Львівська політехніка”.

15 листопада 2023 року національний університет “Львівська політехніка” заявив, що із 16 листопада розриває трудову угоду з професоркою кафедри української мови Інституту гуманітарних та соціальних наук Іриною Фаріон.

Того ж дня СБУ розпочала кримінальне провадження щодо Фаріон за чотирма статтями Кримінального кодексу України: 

  • ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їхньої расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками);
  • ст. 435-1 (образа честі і гідності військовослужбовця, погрози військовослужбовцю); 
  • ст. 163 (порушення таємниці листування, телефонних розмов, телеграфічної чи іншої кореспонденції, що передаються засобами зв’язку або через комп’ютер);
  • ст. 182 (порушення недоторканності приватного життя).

Крім того, 8 листопада 2023 року Ірина Фаріон опублікувала скриншот електронного листа з відкритими персональними даними студента з Криму, який хотів її підтримати. Як наслідок, його затримала ФСБ РФ. 

13 листопада омбудсмен Дмитро Лубінець звернувся до СБУ за фактом розголошення Фаріон конфіденційної інформації хлопця. Сама ж Фаріон назвала “провокацією” інформацію про те, що через неї в Криму затримали студента, після того як вона оприлюднила його листа.

Львівський національний університет “Львівська політехніка”, де викладає Ірина Фаріон, повідомив про створення робочої групи щодо цієї ситуації, яка працюватиме до 22 листопада.

7 лютого 2024 року Галицький районний суд міста Львова відмовив Ірині Фаріон у задоволенні позову до Національного університету “Львівська політехніка” про визнання незаконним та скасування наказу про її звільнення, а також поновити її на посаді. Вона подала апеляцію.

Liked the article?
Help us be even more cool!