ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Апеляційний суд поновив Фаріон на посаді професорки Львівської політехніки

Ірина Фаріон. Фото – Твоє місто

Львівський апеляційний суд постановив поновити Ірину Фаріон на посаді професорки кафедри української мови Інституту гуманітарних та соціальних наук Львівської політехніки.

Таке рішення суд ухвалив сьогодні, 29 травня, частково задовольнивши апеляційну скаргу Фаріон на рішення Галицького районного суду міста Львова, повідомляє Суспільне.

Суд визнав незаконними та скасував накази ректора Національного університету “Львівська політехніка” про звільнення Фаріон від 15 та 28 листопада 2023 року.

Також суд стягнув на користь Фаріон заробіток за період вимушеного прогулу – понад 123 927 гривень.

Під час засідання відбулися судові дебати. Адвокат Ірини Фаріон закликав суд задовольнити апеляційну скаргу в повному обсязі й скасувати рішення суду першої інстанції. 

Представник Львівської політехніки наголосив, що рішення Галицького районного суду є законним, тож його варто залишити без змін. 

“Враховуючи те, що Ірина Фаріон – науково-педагогічний працівник, вона виконує виховні функції. За висловлювання про російську мову серед військовослужбовців університет ухвалив рішення про звільнення. Те, що зазначають в апеляційній скарзі, – це виключно їхня позиція і їхнє бачення розвитку події. Як дасть оцінку суд – від того будемо відштовхуватися”, – сказав начальник юридичного відділу “Львівської політехніки” Андрій Мороз.

Зі свого боку Ірина Фаріон зазначила, що її звільнили до завершення роботи комісії університету.

“Позиція відповідача – це позиція людини, яка топчеться по закону брутально і нікчемно, виконує політичні замовлення і робить при цьому “гарну міну”. В жодному документі не доведено морального проступку, який вчинила Ірина Фаріон. З якої рації було здійснене швидкісне звільнення? Чому ректор не дочекався роботи комісії? Комісія мала завершити свою роботу 22-го числа, мене звільнили 15-го. Тобто проректор сам собі заперечує. Це означає, що він ухвалював це рішення під тиском. Не сумніваюся під чиїм – під тиском МОН, конкретної персони – Лісовий. Про це свідчить його реакція – неймовірно радісна від того, що звільнили Ірину Фаріон”, – сказала вона.

Ірина Фаріон відреагувала на рішення суду, зазначивши, що думає над поверненням до Львівської політехніки.

“Я щаслива, що право існує окремо від політики. Це означає, що ми рухаємося в правильному напрямку. Не йдеться про мене, йдеться про те, щоби працювали закони, щоби ніхто не дозволяв собі під тиском зверхників ці закони змінювати. Я дякую колегії суддів за обґрунтоване рішення. [...] Я думаю над тим (про повернення до Львівської політехніки. – Ред.). Є дуже багато сил, які хотіли би, щоби я не повернулася в політехніку, а мені дуже подобається йти проти сил, яким я не подобаюся”, – зазначила вона.

Постанова апеляційного суду ще може бути оскаржена у Верховному Суді. Представник Львівської політехніки заявив, що очікує на повний текст рішення, а тоді думатимуть про наступні кроки.

Що передувало

Як повідомляв ІМІ, 4 листопада 2023 року на ютубі вийшло інтерв’ю журналістки Яніни Соколової з Іриною Фаріон, де вони обговорювали мовне питання. Фаріон розкритикувала російськомовних українських військових. 

Вона заявила, що “не існує російськомовного населення, є українці, а є кацапи”. На що журналістка зазначила, що частина військових бригади спеціального призначення Нацгвардії “Азов” та 3 окремої штурмової бригади ЗСУ спілкуються російською мовою. Фаріон заявила, що не може назвати військових українцями, якщо вони не говорять українською мовою. 

На це відреагував уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, який закликав правоохоронців та Національну раду з питань телебачення і радіомовлення вжити відповідних заходів через негативні висловлювання та звинувачення Фаріон стосовно військовослужбовців Збройних сил України, які спілкуються мовами нацменшин.

14 листопада 2023 року у Львові студенти вийшли на мітинг із вимогою звільнення мовознавиці Ірини Фаріон з Національного університету “Львівська політехніка”.

15 листопада 2023 року національний університет “Львівська політехніка” заявив, що із 16 листопада розриває трудову угоду з професоркою кафедри української мови Інституту гуманітарних та соціальних наук Іриною Фаріон.

Того ж дня СБУ розпочала кримінальне провадження щодо Фаріон за чотирма статтями Кримінального кодексу України: 

  • ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їхньої расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками);
  • ст. 435-1 (образа честі і гідності військовослужбовця, погрози військовослужбовцю); 
  • ст. 163 (порушення таємниці листування, телефонних розмов, телеграфічної чи іншої кореспонденції, що передаються засобами зв’язку або через комп’ютер);
  • ст. 182 (порушення недоторканності приватного життя).

Крім того, 8 листопада 2023 року Ірина Фаріон опублікувала скриншот електронного листа з відкритими персональними даними студента з Криму, який хотів її підтримати. Як наслідок, його затримала ФСБ РФ. 

13 листопада омбудсмен Дмитро Лубінець звернувся до СБУ за фактом розголошення Фаріон конфіденційної інформації хлопця. Сама ж Фаріон назвала “провокацією” інформацію про те, що через неї в Криму затримали студента, після того як вона оприлюднила його листа.

Львівський національний університет “Львівська політехніка”, де викладає Ірина Фаріон, повідомив про створення робочої групи щодо цієї ситуації, яка працюватиме до 22 листопада.

7 лютого 2024 року Галицький районний суд міста Львова відмовив Ірині Фаріон у задоволенні позову до Національного університету “Львівська політехніка” про визнання незаконним та скасування наказу про її звільнення, а також поновити її на посаді. Вона подала апеляцію.

Liked the article?
Help us be even more cool!