ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

HonestReporting: Кілька фотожурналістів, що працюють на світові медіа, супроводжували ХАМАС 7 жовтня

Фото – AP / Hassan Eslaiah
Фото – AP / Hassan Eslaiah

Щонайменше чотири фотожурналісти-фрилансери, які співпрацюють з міжнародними інформаційними агентствами, супроводжували терористів ХАМАС під час нападу на Ізраїль 7 жовтня.

Це з'ясувала моніторингова група HonestReporting, повідомляє “Детектор медіа”. 

Організація вважає, що присутність журналістів була заздалегідь узгоджена з командуванням ХАМАС.

Фотографії від фрилансерів, на яких зафіксовані знущання, викрадення і штурм ізраїльського кібуцу, опублікували Associated Press, Reuters, CNN та The New York Times.

Так, Хасан Еслая, який співпрацює з AP та CNN, 7 жовтня сфотографував, зокрема, ізраїльський танк у вогні, а потім осіб, які входили до кібуцу Кфар-Аза. Крім цього, команда HonestReporting отримала скриншоти видалених фото Хасана біля ізраїльської техніки в соцмережі Х. Публікація містила підпис арабською: “Наживо зсередини поселень сектора Газа”.

Також у розпорядженні HonestReporting опинилося фото фрилансера з лідером ХАМАС Ях’я Сінваром. Наразі невідомо, коли воно було зроблене.

Агентство AP також публікувало світлини фотографів Юсефа Масуда, Алі Махмуда і Хатема Алі, які фіксували злочини ХАМАС на території Ізраїлю. 

Окрім цього, Reuters оприлюднило фотографії двох репортерів – Мохаммеда Файка Абу Мостафи та Ясера Кудіха, які також опинилися на кордоні саме під час вторгнення терористів. Один з них сфотографував знущання натовпу з тіла ізраїльського солдата, якого витягли з танка.

Після матеріалу HonestReporting редакції AP і Reuters заявили, що їм не було заздалегідь відомо про атаку, а їхня роль полягає лише у висвітленні новин. Reuters також наголосило, що в нього не було до цього жодних зв'язків із цими фотографами.

CNN заявила, що розірвала договір з одним із фотографів, згаданих у матеріалі, водночас зазначивши, що не знайшла “жодних підстав сумніватися в журналістській точності його роботи”.

В AP також повідомили, що видалили зі своїх списків фрилансерів профілі згаданих авторів фотографій.

The New York Times досі не відреагувало на ситуацію.

Як повідомляє The Times of Israel, 9 листопада Управління публічної дипломатії Ізраїлю при офісі прем’єр-міністра оприлюднило заяву, де назвало журналістів, які висвітлювали звірства ХАМАС, “співучасниками злочинів проти людства”. Уряд країни вимагає пояснень і “негайних дій” від світових медіа.

Асоціація журналістів Єрусалиму також закликала відповідні ЗМІ розпочати ретельне розслідування питань, що виникли внаслідок цього викриття.

Нагадаємо,  вранці 7 жовтня терористичне угруповання ХАМАС завдало масованого ракетного удару по центральних та південних районах Ізраїлю. Водночас на ізраїльську територію зайшли мобільні групи бойовиків, які захопили військову базу і взяли під свій контроль декілька ізраїльських міст. Ракетна атака терористів тривала весь день.

Внаслідок терористичних дій бойовиків ХАМАС 7 жовтня загинуло 1 400 ізраїльтян, серед яких – діти та немовлята.

На світлинах, які опинилися в розпорядженні HonestReporting, – фотожурналіст Хасан Еслая з лідером ХАМАС Ях’я Сінваром та фотографи, які роблять світлини із захопленою терористами жінкою.

Liked the article?
Help us be even more cool!