ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Хмельницький посадовець подав скаргу до ВС у справі проти місцевого медіа

10.10.2024, 10:45
Альона Береза
Фото – mi100.info

Заступник міського голови Хмельницького Василь Новачок подав до Верховного Суду касаційну скаргу в справі за його ж позовом про захист честі, гідності, ділової репутації та компенсацію моральної шкоди до місцевого медіа Vsim.ua. Касаційна інстанція залишила скаргу без руху, доки позивач не доплатить судовий збір.

Про це стало відомо з ухвали Касаційного цивільного суду (у складі Верховного Суду) від 3 жовтня 2024 року.

В ухвалі зазначено, що 26 вересня 2024 року від імені посадовця до Верховного Суду з касаційною скаргою звернувся його захисник Юрій Ксьондзик через систему “Електронний суд”. У скарзі посадовець просить скасувати постанову апеляційної інстанції та залишити чинними два рішення суду першої інстанції.

Касаційна інстанція відмовилася брати до розгляду скаргу та не відкрила касаційне провадження, оскільки посадовець сплатив судовий збір у меншому розмірі, ніж це передбачено законодавством України. Йдеться про сплату судового збору в розмірі 6 871,04 гривень. Водночас посадовець сплатив лише 4 444,40 гривень.

Суддя касаційного суду Євген Синельников дав заявнику Василю Новачку час на доплату судового збору до 18 жовтня 2024 року.

Передісторія

Як повідомляв ІМІ, Хмельницький міськрайонний суд наприкінці травня 2024 року частково задовольнив позов заступника міського голови Хмельницького Василя Новачка проти хмельницького видання Vsim.ua. 

Новачок позивався до Vsim.ua за розміщений у липні 2023 року матеріал “Новачок і мільйон гривень: деталі справи про привласнення бюджетних коштів”, у якому журналісти розповіли про наявність кримінального провадження стосовно посадовців Хмельницької міської ради. У матеріалі журналісти вказали прізвища й імена посадовців та заступника міського голови, а також додали їхні фото.

Суд визнав інформацію в статті видання недостовірною й такою, що порушує немайнові права позивача на повагу до честі, гідності та недоторканність ділової репутації, зобов'язав видання видалити статтю та спростувати інформацію в ній у такий самий спосіб, у який вона була поширена, та офіційно перепросити. Також видання мало сплатити позивачу 5 тис. грн моральної шкоди.

13 червня суд першої інстанції ухвалив додаткове рішення в цій справі, а саме частково задовольнив вимогу позивача про компенсацію моральної шкоди, постановив стягнути з медіа 20 тис.  грн витрат на правову допомогу та понад 2,2 тисячі гривень судових витрат.

Видання подало апеляційну скаргу на рішення суду, і 27 серпня 2024 року Хмельницький апеляційний суд задовольнив її та скасував рішення суду першої інстанції і додаткове рішення.

Liked the article?
Help us be even more cool!