ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Хмельницька облпрокуратура не знайшла підстав для відкриття справ у чотирьох порушеннях прав журналістів

23.09.2021, 10:07
Фото - пресслужба Хмельницької обласної прокуратури
Фото - пресслужба Хмельницької обласної прокуратури

Хмельницька обласна прокуратура перевірила чотири справи щодо порушення прав журналістів, які в цьому році зафіксував ІМІ, та не знайшла підстав для відкриття кримінальних проваджень щодо цих випадків.

Таку інформацію озвучив 22 вересня заступник керівника Хмельницької обласної прокуратури Олександр Самбір під час зустрічі із представницею ІМІ в Хмельницькій області Альоною Березою.

“На обласному рівні ми активізували роль прокурора у сфері захисту прав журналістів, зокрема, в кримінальних провадженнях про злочини, вчинені проти прав журналістів. На щастя в нашій області такі факти є поодинокими. Немає систематичного характеру порушення прав, на відміну від інших областей України”, - наголосив Олександр Самбір.

За його словами, в області все ж таки були факти порушення прав журналістів, за цими фактами зареєстровані кримінальні провадження, вони розслідуються, а по деяких вже прийняті рішення. 

Також він додав, що кримінальне провадження щодо недопуску журналістської групи телеканалу ТВ7+ на сесію Ярмолинецької територіальної громади було закрите.

Поряд з тим в прокуратурі наголосили, що саме вона може стати ефективним інструментом щодо захисту законних прав та інтересів журналістів. Також нагадали, що вони відкриті до діалогу і завжди готові вчасно реагувати на будь-які випадки порушень прав журналістів.

Водночас представниця ІМІ Альона Береза розповіла про останній випадок, з яким до організації звернулась редакція сайту “Новини міста Шепетівки”, та наголосила про важливість відслідковування розгляду звернення депутата до поліції.

Також представниця поцікавилась діяльністю міжвідомчої групи, яку ініціювала прокуратура, для відслідковування розгляду справ щодо порушення прав журналістів. Однак за період від минулої зустрічі група не збиралась, адже не було в цьому необхідності, так як в області випадки порушення прав журналістів є не частими та поодинокими.

Під час зустрічі, окрім заступника керівника обласної прокуратури, також були присутні Наталя Гончарук, начальниця відділу, та Галина Присяжнюк, прокурор відділу нагляду за додержанням законів територіальними органами поліції при провадженні оперативно-розшукової діяльності, дізнання, досудового розслідування та підтриманням публічного обвинувачення обласної прокуратури.

Загалом учасники зустрічі наголосили, що співпраця між прокуратурою та медійними організаціями надзвичайно важлива і на регіональному рівні. І підтвердили готовність до постійної комунікації між собою у випадку необхідності.

Нагадаємо, у 2021 році ІМІ зафіксував чотири випадки порушень прав журналістів у Хмельницькій області:

  • 13 січня хмельницьку журналістку Альону Березу пустили до міськради лише після приїзду поліції;
  • у Кам’янці-Подільському 21 січня депутат міської ради Володимир Кондрук перешкоджав журналістам місцевого каналу вести відеозйомку;
  • головна редакторка газети “Кам’янецький часопис “Ключ” (Кам'янець-Подільський, Хмельниччина) Тетяна Шуханова звернулася 21 січня до поліції через цькування в соцмережах;
  • журналістів хмельницького телеканалу TV7+ не допустили 12 березня на сесію Ярмолинецької об'єднаної територіальної громади (ОТГ).
Liked the article?
Help us be even more cool!