ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Депутат із Шепетівки просить поліцію покарати місцевого журналіста

15.09.2021, 17:17

Депутат Шепетівської районної ради (Хмельницька область) Артур Мовсісян просить поліцію припинити діяльність інтернет-порталу “Сайт міста Шепетівка” в заборонених російських соцмережах та притягнути до відповідальності головного редактора Олександра Островського. Журналіст вважає, що звернення депутата є реакцією на його матеріали.

Як розповів представниці ІМІ в Хмельницькій області Альоні Березі головний редактор порталу Олександр Островський, зі зверненням Артур Мовсісян звернувся до поліції 13 вересня та оприлюднив на своїй фейсбук-сторінці.

У зверненні депутат просить поліцію “припинити вчинення внутрішніх сепаратистських дій та дискредитації діяльності влади всіх рівнів”. За словами депутата, редактор сайту поширює матеріали із сайту в заборонених російських соціальних мережах “ВКонтакті” та “Однокласники”.

На думку депутата, журналіст “прямо вчиняє злочин проти держави, так як попри заборону таких дій нехтує національними інтересами”.

“Прошу вас негайно припинити роботу таких медіаресурсів у всіх соціальних мережах та притягнути до відповідальності заходи діяльності умовного “журналіста”, який насправді не має жодного права так себе називати”, – йдеться у зверненні депутата.

У коментарі представниці ІМІ в Хмельницькій області Артур Мовсісян звинуватив видання в “поширенні провокаційної інформації” щодо його діяльності та родини, а також його діяльності в минулому як заступника Шепетівського міського голови. 

Головний редактор порталу Олександр Островський вважає, що звернення депутата є реакцією на матеріали про нього та його батька, які він писав у період, коли Мовсісян був заступником міського голови. 

Поширення новин порталу в російських соцмережах редактор пояснив роботою автоматичного публікатора, який налаштовано ще до заборони цих соцмереж. За словами Островського, наразі редакція цими соцмережами не користується, і, щоб зупинити поширення новин з їхнього сайту, мають відновлювати доступ до сторінок.

Фото – фейсбук Артура Мовсісяна

Юрист ІМІ Алі Сафаров зазначив, що наведене депутатське звернення входить до повноважень депутата органу місцевого самоврядування, але таке звернення не означає автоматичного застосування санкцій з боку правоохоронних органів. 

“Будь-які санкції, спрямовані на обмеження свободи слова, повинні застосовуватися виключно на підставі закону, з визначеною законом метою і не перевищувати рівня, необхідного в демократичному суспільстві – такі вимоги законодавства України та практика Європейського суду з прав людини”, – сказав юрист. 

Також Алі Сафаров зазначив, що саме по собі розміщення інформації на російських інформаційних платформах не є правопорушенням, і законодавство України не передбачає відповідальності за такі дії. Але юрист радить уникати подібного використання підсанкційних ресурсів.

“Водночас варто нагадати, що зазначені російські сайти перебувають під санкціями, введеними РНБО та продовженими згодом указом президента. Законодавство України наразі не забороняє приватним особам розміщувати інформацію на таких сайтах, проте у Верховній Раді України зареєстровано проєкт закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення відповідальності за порушення вимог санкційного режиму, діючого на захист національної безпеки і територіальної цілісності України. Тому варто уникати подібного використання підсанкційних ресурсів”, – сказав юрист ІМІ.

Liked the article?
Help us be even more cool!