ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Громадськість вимагає від влади пояснити, чому гроші для “Охматдиту” перекинули на Євро-2012

04.06.2012, 23:41

Громадські організації обурені рішенням Кабінету Міністрів від 21 травня 2012 року № 443, яким 200 млн грн, які були передбачені на будівництво лікувально-діагностичного комплексу дитячої лікарні “Охматдит”, передано на Євро-2012, та вимагають від прем’єр-міністра Миколи Азарова та міністра охорони здоров’я Раїси Богатирьової публічних пояснень причин гальмування реконструкції лікарні і чітких пояснень, коли і за які кошти буде завершене будівництво.  

Про це йдеться у заяві громадських організацій “з приводу прямого ігнорування урядом ПРАВ ДІТЕЙ в Україні”, яка є у розпорядженні Інституту масової інформації.

Як зазначено у заяві, згідно з постановою уряду №443 від 21 травня, відповідні зміни внесено в додатки до державної цільової програми підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу.  В додатках до постанови передбачено скоротити фінансування "Охматдиту" 2012 року на 349 млн гривень - із 399 млн до 50 млн гривень, тоді як держпрограму з підготовки та проведення ЧЄ збільшили на 349 мільйонів, довівши загальну суму, яку українці заплатили за Євро 2012 до 20 мільярдів 801 мільйона гривень.

“Ми вимагаємо, аби прем’єр-міністр Азаров та міністр охорони здоров’я Богатирьова публічно пояснили українцям причини гальмування реконструкції Охматдиту та чітко пояснили, коли і за які кошти буде завершене будівництво. Ми вимагаємо, аби з цього приводу публічно висловився гарант Конституції Президент Віктор Янукович та Уповноважений з прав дитини Юрій Павленко. Переконані, ця тема значно важливіша для людей, аніж спортивні пристрасті, бо йдеться про найважливіше - дитячі життя”, - йдеться у заяві.

“Ми вважаємо цинізмом, коли в державі знаходиться майже 21 мільярд гривень на футбол, що триватиме місяць, і не знаходиться 900 мільйонів на лікарню, де можна врятувати сотні та тисячі дитячих життів. Пряма відповідальність за це лежить на чиновниках, які в таких спосіб розподіляють гроші українських платників податків”, - зазначено у заяві.


Подаємо повністю текст заяви:


“Сьогодні, у Міжнародний день захисту дітей, ми змушені констатувати, що українська держава не гарантує основних прав дітей - прав на медичне забезпечення, і, зрештою, права на життя.


Напередодні 1 червня Кабінет Міністрів ухвалив рішення передати 200 млн грн, які були передбачені на будівництво лікувально-діагностичного комплексу дитячої лікарні "Охматдит", на Євро-2012. Це черговий випадок, коли українські чиновники демонструють, що футбол для них важливіший за здоров’я та життя маленьких українців.


Згідно з постановою уряду №443 від 21 травня, відповідні зміни внесено в додатки до державної цільової програми підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу.  В додатках до постанови передбачено скоротити фінансування "Охматдиту" 2012 року на 349 млн гривень - із 399 млн до 50 млн гривень, тоді як держпрограму з підготовки та проведення ЧЄ збільшили на 349 мільйонів, довівши загальну суму, яку українці заплатили за Євро 2012 до 20 мільярдів 801 мільйона гривень.


Лише 8 місяців тому прем’єр-міністр Микола Азаров обіцяв реконструювати Охматдит та забезпечити столицю сучасною дитячою лікарнею європейського рівня. Він  зазначив, що у 2012 році для цього буде виділено 900 млн. грн, аби у жорсткі терміни побудувати корпус для пересадки кісткового мозку та онкогематології. Повна реконструкція мала завершити у 2013 році, тоді як вже зараз будівництво фактично припинено, а важка техніка для відділення онкогематотології, яка має бути встановлена на етапі будівництва, не закуплена.


Чимало українців покладали великі надії на ці обіцянки пана Азарова, адже у реконструйованому корпусі передбачалося створення єдиного в Україні відділення, де можливо було б проводити трансплантацію кісткового мозку хворим від нерідного донора. Пересадка кісткового мозку від нерідних донорів проводиться в усій Європі, крім України й Молдови. В Німеччині такі операції роблять у 38 клініках і майже сотні відділень, у Польщі – в 17 клініках, в Росії – у чотирьох. Для українських дітей пересадка кісткового мозку в Білорусі коштує біля 200 тисяч доларів, у Західній Європі – в півтора-два рази дорожче. Українському бюджету кожна така операція разом з підготовкою й реабілітацією обійдеться в середньому в 100 тисяч гривень, тобто в десять разів дешевше, ніж оплата лікування за кордоном.


Ми вважаємо цинізмом, коли в державі знаходиться майже 21 мільярд гривень на футбол, що триватиме місяць, і не знаходиться 900 мільйонів на лікарню, де можна врятувати сотні та тисячі дитячих життів. Пряма відповідальність за це лежить на чиновниках, які в таких спосіб розподіляють гроші українських платників податків.


Ми вимагаємо, аби прем’єр-міністр Азаров та міністр охорони здоров’я Богатирьова публічно пояснили українцям причини гальмування реконструкції Охматдиту та чітко пояснили, коли і за які кошти буде завершене будівництво. Ми вимагаємо, аби з цього приводу публічно висловився гарант Конституції Президент Віктор Янукович та Уповноважений з прав дитини Юрій Павленко. Переконані, ця тема значно важливіша для людей, аніж спортивні пристрасті, бо йдеться про найважливіше - дитячі життя.


Від громадських організацій підписалися: Інститут масової інформації, Вікторія Сюмар; громадська кампанія "Наші діти" Ганна Гопко; САМ (Самоврядна альтернативна мережа) Оксана Романюк, член медійної ради при Охматдиті; Рух добровольців «Простір свободи» Тарас Пушкар; Центр політичних студій та аналітики Віктор Таран; Центр UA Світлана Заліщук; Центр Громадянських Свобод Олександра Матвійчук; БФ «Дорадча рада спільнот з питань доступу до лікування в Україні» (ЮКАБ) Ольга Стефанишина; Всеукраїнський благодійний фонд “Запорука” Оніпко Наталія; Регіональний центр громадянського представництва «Життя» Андрій Скіпальський; Бюро екологічних розслідувань Дмитро Скрильников; Громадянська служба «Свідомо» Маша Землянська; “Стоп цензурі!” Наталя Соколенко; Всеукраїнська профспілка  «Народна солідарність» Олексій Кляшторний; Центр близькосхідних досліджень Ігор Семиволос; Центр правових та політичних досліджень "Сім" Лідія Тополевська; Проект «Київ без тютюнового диму», журналіст Дуб Оленка”.

Liked the article?
Help us be even more cool!