ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Громадськість просить президента Литви не надавати політичного притулку Шарію

28.03.2012, 02:08
Комітет визволення політв’язнів та відомий громадський діяч ультраправого руху Олесь Вахній написали звернення на ім’я президента Литви Далі Грибаускайте з проханням не надавати українському журналісту Анатолію Шарію політичного притулку у Литві. Відповідні звернення оприлюднені на сайті громадського діяча Олени Білозерської.

Своє прохання до президента Литви Комітет та Вахній аргументують тим, що Шарій є українофобом, неодноразово припускався антиукраїнських і антидержавних висловлювань у своїх публікаціях.

Зокрема, зауважує у зверненні Вахній, в своїх публікаціях Шарій “заперечував право українців бути повновладними господарями на рідній землі, зневажав українську історію, діячів минулого і сьогодення... неодноразово декларував себе прихильником відродження Російської Імперії та надання російській мові статусу державної на території всього постсовєтського простору”.

Водночас у Комітеті зазначають, що Шарій, працюючи довгий час оглядачем російськомовного сайту «Обозрєватель», “... зводив наклепи на багатьох опозиційних громадських і політичних діячів, ставав причиною огидних скандалів у громадських місцях на грунті надмірного вживання ним алкогольних напоїв”. Так, зазначають у Комітеті, у своїй публікації «Націоналізм=гомосексуалізм» Шарій виклав фото непристойного змісту з особою, схожою на Максима Чайку (лідера одеської молодіжної громадської організації «Січ», вбитого російським шовіністом) і облив брудом не лише покійного, а й всіх українських патріотів. Ще й зачепив іншого студента, вбитого міліціянтами у райвідділі Ігоря Індило, та не оминув своєю «увагою» країни Балтії та інше.
Крім того, Комітет насторожує той факт, що після місяця перебування у Москві, Шарій вирішив просити політичного притулку у Європі. “Створений ним самим в Україні імідж «борця зі зловживаннями в міліції» викликає підозру, що то є лише ширма для легалізації на території Євросоюзу агента ФСБ. Адже всі його публікації про «злочини міліції» або мають опосередкований характер, або спрямовані проти тих чиновників МВС, які вважаються прихильниками Юрія Луценка. Окрім того, Шарій жодного разу не приймав участі у акціях спротиву міліцейському насиллю, протидії покриванню співробітниками МВС фактів торгівлі наркотиками громадськими патріотичними організаціями й навіть не висвітлював їх у своїх дописах”, - йдеться у зверненні Комітету.
Учасники Комітету визволення політв`язнів переконані, що “Шарій не стільки викривав зловживання у міліційному середовищі, а скоріше співпрацював зі справжніми корупціонерами, беручи на себе роль «керованої опозиції», виконуючи певні замовлення керівництва МВС України”.
“Вважаємо, що саме перебування А.Шарія на теренах Євросоюзу становить суспільну небезпеку, оскільки буде слугувати об`єднанню навколо цієї особи шовіністично налаштованих російських емігрантів та різних деструктивних елементів. Тому, просимо Вас не надавати Анатолію Шарію статусу політичного біженця на території Вашої держави, взяти цю справу під особистий контроль і, по можливості, розповсюдити дану інформацію серед відповідних відомств інших демократичних країн”, - йдеться у зверненні Комітету.
Водночас у своєму зверненні Олесь Вахній зауважує, що Шарій неодноразово закликав режим до репресій супроти українських патріотів і не без його старань під вартою нині перебувають троє активістів ГО «Патріот України» “за брехливим звинуваченням у спробі підкласти вибухівку під пам’ятник ідеолога людовбивчої системи Ульянова-Леніна”.
Вахній вважає, що “його антиукраїнська діяльність та упереджене оприлюднення інформації, яку надавали йому спецслужби, дають мені підставу стверджувати, що причина його з’яви в Литві є прагнення дискредитувати в очах світової спільноти український протисистемний рух”. Також Вахній зауважує, що “безперешкодний виїзд Анатолія Шарія за межі України після прийняття судом рішення про арешт (спочатку до Росії, згодом до Нідерландів, а нині до Литви) дають підстави стверджувати, що поширена ним чутка про політичні переслідування його особи є такою, що не відповідає дійсності”.  
Нагадаємо, у березні український журналіст Анатолій Шарій попросив притулок у Литві.

Шарій - редактор відділу розслідувань інтернет-видання «Обозреватель». У своїх статтях, на думку колег-журналістів, не завжди дотримувався журналістських стандартів (наприклад, матеріали «УП-агитатор: бери деньги и убегай», «Куплю профсоюз журналистов. Недорого», «Луценко готовят побег?» тощо). Останнім часом проводить серію розслідувань разом із журналістом «1+1» Олексієм Кутєповим (наприклад, «Как мы боролись с наркоаптеками», «Киевский ОБНОН плюет в лицо министру?»).

1 травня 2011 року у «Макдональдсі» біля столичного Центрального РАГСу Анатолій Шарій двічі вистрілив у невідомого гумовими кулями в ногу і живіт. За словами Шарія, противник почав ображати його дружину, чоловіки вийшли розбиратися на вулицю, де й стався інцидент.

За фактом стрілянини 5 травня була порушена кримінальна справа. А 21 червня справу за статтею 296 (хуліганство) Кримінального кодексу України порушили проти Шарія. Досудове слідство завершилося наприкінці червня. Після ознайомлення Шарія з матеріалами справа буде скерована до суду. Сам Шарій переконаний, що міліція розгорнула проти нього кампанію за низку критичних публікацій про діяльність Відділу боротьби з незаконним обігом наркотиків.

У ніч на 13 липня невідомі розстріляли автомобіль Шарія, коли він повертався додому після завершення чергового розслідування, проведеного разом з Олексієм Кутєповим, у результаті якого був закритий підпільний гральний клуб. Унаслідок стрілянини пробито лобове та заднє скло, куля пройшла повз водія. Міліція порушила справу за ознаками злочину, передбаченого частиною першою статті 115 (замах на вбивство).
Liked the article?
Help us be even more cool!