ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Громадські організації закликали Раду забезпечити повне фінансування Суспільного

23.10.2020, 16:46
Фото – suspilne.media
Фото – suspilne.media

Громадські організації закликають Верховну Раду не включати до порядку денного законопроект №4230, який пропонує прибрати з закону про Суспільне мовлення норму про обов’язкове держфінансування в розмірі 0,2% з держбюджету.

Про це йдеться у заяві організацій до органів державної влади, оприлюдненій на сайті Реанімаційного Пакету Реформ.

У заяві зазначається, що основною метою законопроекту №4230 “Про внесення змін до Закону України “Про суспільне телебачення і радіомовлення України” є скасувати  мінімальну гарантію фінансування Національної суспільної телерадіокомпанії України (НСТУ) на рівні 0,2% видатків загального фонду Державного бюджету України за попередній рік. 

“Ініціатор законопроекту в пояснювальній записці в маніпулятивній формі стверджує, що Суспільне мовлення створене на базі Національної телекомпанії України, хоча стаття 1 Закону “Про суспільне телебачення і радіомовлення України” (Закон) прямо вказує коло суб’єктів, на основі яких було засновано Суспільне. Автор наголошує, що його законопроект покликаний стимулювати ефективність роботи НСТУ, а в самому НСТУ мають “пройти кардинальні зміни, в першу чергу ті, які роблять суспільне телебачення та радіо конкурентоспроможним по відношенню до інших медійних компаній”, - йдеться у заяві.

Громадські організації зазначають, що автор законопроєкту також маніпулює висновком державного фінансового аудиту за 2014-2019 роки, внаслідок якого начебто було завдано збитків на 692 млн гривень. НСТУ створена 19 січня 2017 року, тому аудит за 2014-2019 роки є змішуванням аудиту різних компаній з різною системою управління та організаційно-правовою формою, що робить будь-який висновок таким, що не може свідчити про реальний стан речей і проблеми, з якими стикається компанія як правонаступник колишніх державних установ. 

Автори заяви висловлюють обурення щодо маніпуляцій зі сторони народного депутата Олександра Качури і відвертого популізму, за яким криється намагання усунути Суспільне з медійного простору України. Адже усунення гарантії фінансування НСТУ є прямим втручанням в незалежність мовника та шляхом до припинення функціонування теле-, радіостанцій та цифрових платформ Суспільного як таких, йдеться у заяві. 

Крім того, громадські організації зазначають, що скасування гарантії також прямо суперечить Рекомендації CM/Rec(2012) 1 Комітету міністрів країнам-членам Ради Європи щодо управління суспільними засобами масової інформації. Відповідно неї, система фінансування повинна бути побудована таким чином, щоб її не можна було використати з метою здійснення редакційного впливу або обмеження інституційної автономії – оскільки це в будь-якому випадку зашкодить функціональній незалежності організацій суспільного мовлення. 

Також автори заяви зазначають, що окрім змістовної невідповідності положень законопроекту міжнародним стандартам, законопроект не відповідає і чинному українському законодавству, а саме Регламенту Верховної Ради України, адже регулює те саме коло питань, що і законопроект № 2576 від 12 грудня 2019 року, що був покликаний вирішити певні проблеми чинного закону. Тому законопроект № 4230 de-facto є альтернативним. 

“Ми закликаємо Верховну Раду України не включати  до порядку денного законопроект № 4230, оскільки він був зареєстрований з порушенням Регламенту Верховної Ради та не відповідає міжнародним стандартам і взятим Україною зобов’язанням перед Радою Європи і ЄС. А разом з тим, забезпечити повне фінансування Суспільного у 2021 році, як це вимагає Закон”, - йдеться у заяві.

Також громадські організації закликають політиків і народних депутатів “припинити вигадувати приводи на кшталт “розіп’ятих хлопчиків” для політичних атак на незалежне Суспільне мовлення та отримання “аргументів” для чергового урізання фінансування Суспільного мовлення”. 

При цьому автори заяви нагадують, що з 2017 року Суспільне жодного разу не отримувало фінансування, що б перевищувало 60% від передбаченої Законом мінімальної гарантії. Водночас від Суспільного вимагається якісний контент на кшталт “Українського ВВС”, тоді як рівень фінансування ВВС в 150 разів перевищує рівень фінансування НСТУ, при однаковій вартості засобів теле- та радіовиробництва.  

“Ми наголошуємо, що Суспільне мовлення є невід’ємним елементом демократичної держави, а його місія визначена як “Захищати свободи в Україні. Надавати суспільству достовірну та збалансовану інформацію про Україну та світ, налагоджувати громадський діалог задля зміцнення суспільної довіри, розвитку громадянської відповідальності, української мови та культури, особистості та українського народу”. Будь-які спроби ліквідації Суспільного мовлення, посягання на його незалежність є спробою змінити політичний курс України в бік авторитарних держав”, - йдеться у заяві. 

До заяви приєдналися: Центр демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ), Коаліція Реанімаційний Пакет Реформ, ГО “Центр Медіареформи” (проєкт StopFake), ГО “Платформа прав людини”, ГО “Генеалогічна спільнота “Архісовість”, ГО “Фонд Розвитку ЗМІ” Media Development Foundation, ГО “Центр досліджень визвольного руху”, ГО “Інститут розвитку регіональної преси”, Фундація Суспільність, МБО ” Екологія – Право – Людина”, ГО “Лабораторія цифрової безпеки”, ГО “Інтерньюз-Україна”, ГО “Детектор медіа”, ГО “Українер” (проєкт Ukraїner).

Як повідомляв ІМІ, 19 жовтня народний депутат з фракції “Слуга народу” Олександр Качура зареєстрував проєкт закону №4230, яким пропонує прибрати окремий рядок у Держбюджеті про обов’язкове держфінансування Суспільного в розмірі 0,2% видатків загального фонду Держбюджету України за попередній рік.

Уряд заклав на фінансову підтримку Національної суспільної телерадіокомпанії України в проєкті держбюджету на 2021 рік 2 млрд 274 млн 158 тис. грн.

13 квітня 2020 року Верховна Рада ухвалила зміни до Закону "Про державний бюджет на 2020 рік", яким, зокрема, передбачено на фінансову підтримку Національної суспільної телерадіокомпанії України 1,5 млрд грн (скорочено на 178 млн грн).

На фінансування НСТУ у 2020 році в держбюджеті України було закладено 1 млрд 711 млн 516 тис. грн, що на 300 млн грн менше, ніж передбачено Законом "Про суспільне телебачення і радіомовлення України".

Liked the article?
Help us be even more cool!