ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

ГО просять Генпрокуратуру перевірити ВНЗ щодо доступу до публічної інформації

13.01.2012, 01:32
Луганська обласна громадська організація Центр творчих ініціатив «Східна Україна» направила скаргу до Генеральної прокуратури України з вимогою провести перевірку дотримання вищими навчальними закладами України Закону України «Про доступ до публічної інформації».

Також від органів прокуратури вимагають притягнути до відповідальності за ст. 212-3 КпАП України посадових осіб вищих навчальних закладів, що не забезпечили можливість направлення запиту щодо доступу до публічної інформації електронною поштою, не надали відповідь на такий запит чи не надали частково або повністю запитувану інформацію у своїй відповіді.

В запитах, що були направлені в листопаді 2011 року в межах проекту «Прозоре бюджетування стипендій — передумова захисту прав студентів», що реалізується за підтримки Міжнародного фонду Відродження, запитувалася наступна інформація:
- кількість студентів, що навчалися у вищому навчальному закладі за рахунок бюджету за період з 2005 по 2011 рік включно
- кількість студентів, що отримували стипендії за рахунок бюджету за період з 2005 по 2011 рік включно;
- кількість студентів, що отримували стипендії за рахунок бюджету за період з 2005 по 2011 рік включно на пільгових підставах (сиріти; чорнобильці; інваліди; іменні; програми поглибленого вивчення окремих дисциплін; тощо);
- інформацію про суму бюджетних коштів, що надходила на рахунки вищого навчального закладу для виплати стипендій в 2005-2011 рр. включно, зазначивши по кожному семестру окремо;

Переважна більшість ВНЗ, до яких звернулися, або не відповіли на запит (95 університетів, інститутів, тощо), або не надали повністю чи частково запитувану інформацію (14), а ще у 12 ВНЗ були навіть неробочі е-мейли. Тим самим порушено норми ст. 3, 5, 13, ч.1 ст. 12, ч.3 ст. 19, ч.1 ст. 20 Закону України «Про доступ до публічної інформації».

Слід зауважити, що не усі ВНЗ України були охоплені запитами про доступ до публічної інформації – друга черга буде надсилатися головним чином у ВНЗ I-II рівня акредитації (технікумам тощо). Але тенденція очевидна: важко не те що отримати інформацію, а знайти працюючий е-мейл: навіть в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб у значної кількості ВНЗ не зазначені адреси електронної пошти!

Враховуючи що порушення Закону України «Про доступ до публічної інформації» мають загальноукраїнське поширення, вимагають прийняття заходів як на рівні Міністерства освіти та науки України, молоді та спорту України та проведення загальноукраїнської перевірки ВНЗ органами прокуратури і подання за їх наслідками типових актів прокурорського реагування (приписів), ми вирішили звернутися безпосередньо до Генеральної прокуратури України – а не надсилати більше сотні скарг до районних в місті та міських прокуратур. 
Центр творчих ініціатив «Східна Україна»
Liked the article?
Help us be even more cool!