ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Франція розпочала розслідування обставин загибелі в Україні журналіста Fox News П’єра Закжевські

П'єр Закжевські. Фото – RSF
П'єр Закжевські. Фото – RSF

Національна антитерористична прокуратура (PNAT) Франції оголосила про відкриття судового розслідування за фактом загибелі франко-ірландського оператора американського телеканалу Fox News П’єра Закжевські, убитого 14 березня 2022 року в Україні під час висвітлення повномасштабного російського вторгнення.

Про це прокуратура заявила 17 квітня 2024 року, повідомляють “Репортери без кордонів” (RSF).

“Репортери без кордонів” та родина журналіста виступатимуть цивільною стороною в розслідуванні. 

Як повідомляв ІМІ, П'єр Закжевські загинув під час артилерійського обстрілу російських військ у селі Горенка Київської області. Разом з ним загинула українська фіксерка, журналістка Олександра Кувшинова. 

RSF повідомляють, що після більш ніж двох років розслідування обставин загибелі Закжевські нещодавно було призначено двох слідчих суддів. Це значний крок уперед у боротьбі з безкарністю за злочини, скоєні проти журналістів, зазначає організація. 

Дружина журналіста Мішель Росс-Стантон розповіла, що П'єр використовував свою камеру, щоб “ясно та правдиво розповідати історії людей, з якими він зустрічався, навіть якщо це було важко або небезпечно”.

“Ми дуже вдячні всім, хто підтримував і допомагав нам у нашій постійній боротьбі за розуміння того, що трапилося з П'єром”, – сказала вона. 

RSF нагадують, що через два дні після загибелі Закжевські, 16 березня 2022 року, Національна антитерористична прокуратура Франції (PNAT) розпочала попереднє розслідування, в якому взяли участь 17 членів родини та представники RSF. 

Потім була створена спільна слідча група за участю Франції, Ірландії та України. Наприкінці цього попереднього етапу, 5 квітня 2024 року, PNAT передала справу старшому слідчому судді відділу з розслідування злочинів проти людяності, воєнних злочинів і правопорушень Паризького суду з проханням розпочати судове розслідування воєнних злочинів. 

Адвокати сім'ї П'єра Закжевські, Клеманс Вітт і Анаїс Саррон, задоволені цим кроком уперед: “Судова співпраця надзвичайно добре спрацювала під час попереднього розслідування, розпочатого спеціалізованою секцією PNAT. Цей другий етап, з переданням справи слідчим суддям, дозволить членам родини подати цивільний позов, активніше брати участь у розслідуванні, що триває”.

Що відомо про загибель П'єра Закжевські

Нагадаємо, 14 березня 2022 року команда репортерів Fox News, працюючи в Україні, потрапила під російський ракетний обстріл у Київській області. Унаслідок обстрілу оператор Fox News П'єр Закжевські та українська журналістка Олександра Кувшинова загинули, а Бенджамін Голл отримав важке поранення

Бучанська окружна прокуратура Київської області відкрила провадження через убивство Закжевські та Кувшинової.

Пізніше Бенджамін Голл написав книгу про свою історію “Врятований”. Унаслідок поранення він втратив ногу, ступню на іншій нозі, око та можливість користуватись однією рукою.

Liked the article?
Help us be even more cool!