ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Фрагменти ДНК можуть допомогти знайти вбивць Левіна – розслідувач "Репортерів без кордонів"

26.09.2022, 17:00
Фото – Маркіян Лисейко
Фото – Маркіян Лисейко

Слідство має шанс встановити російських військових, які вбили українського фотожурналіста Макса Левіна. В цьому можуть допомогти речові докази, знайдені на місці вбивства Макса та його друга Олексія Чернишова розслідувачами організації “Репортери без кордонів”.

Про це сказав керівник відділу розслідувань організації Арно Фроже, повідомляє “Детектор медіа”.

Підсумки розслідування Фроже та його співавтор Патрік Шовель презентували 26 вересня у Львові на зустрічі з віцепрезиденткою Європейської комісії Вірою Йоуровою та міністром культури та інформаційної політики України Олександром Ткаченком.

За словами Арно Фроже, на місці злочину команда “Репортерів без кордонів” знайшла фрагменти одягу та одноразового посуду, яким користувалися російські загарбники. “Можливо, на цих предметах залишилися фрагменти ДНК, за якими можна буде встановити конкретних російських військових”, – сказав Фроже. 

Він також зазначив, що з плином часу отримати докази та свідчення в цій та інших справах про воєнні злочини дедалі важче, однак в історії є приклади, коли людей притягали до відповідальності навіть за десятки років після скоєного злочину.

За словами Патріка Шовеля, розслідування, проведене “Репортерами без кордонів”, – це данина поваги всім українським журналістам.

Нагадаємо, розслідувачі сформулювали дві версії обставин смерті Макса Левіна та Олексія Чернишова. Перша – російські військові здалека застрелили чоловіків, які перебували в лісі біля автомобіля Левіна, а потім, можливо, добили зблизька. Друга – Левіна і Чернишова спершу допитали, а потім стратили. Арно Фроже дав свідчення українським правоохоронцям та передав їм речові докази, знайдені на місці злочину.

Фотожурналіст Максим Левін зник 13 березня на лінії фронту у Вишгородському районі під Києвом, де виконував свої професійні обов'язки й документував воєнні злочини росіян.

1 квітня фотожурналіста Максима Левіна знайшли вбитим на території села Гута Межигірська Вишгородського району біля Києва. За повідомленням прокуратури, його застрелили російські військові двома пострілами зі стрілецької зброї.

Liked the article?
Help us be even more cool!