ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Факти про переслідування журналістів у Криму передадуть прокурору Міжнародного кримінального суду

05.06.2020, 14:15
Фото – TV Rain
Фото – TV Rain

Прокуратура АРК спільно з Українською Гельсінською спілкою з прав людини готує повідомлення до Офісу Прокурора Міжнародного кримінального суду, в якому будуть зазначені факти переслідування журналістів на території анексованого Росією Криму. Про це повідомляє Крим.Реалії з посиланням на очільника прокуратури АРК Ігоря Поночовного.

За його словами, в кримінальних провадженнях прокуратури містяться численні факти переслідування журналістів та їхніх сімей, проведення незаконних обшуків, затримань, звинувачень в екстремістській діяльності, притягнення до кримінальної відповідальності, блокування альтернативних джерел інформації.

“Понад 20 людей з-поміж журналістів, блогерів, працівників українських та іноземних ЗМІ зазнали серйозних порушень своїх прав. Така негативна тенденція продовжується на півострові досі”, – зазначив Поночовний.

Росія припинила мовлення українських ЗМІ на окупованих нею територіях Криму та Донбасу. Українські засоби масової інформації шукають можливості доносити свій сигнал до аудиторії на непідконтрольну Києву територію.

Як повідомляв ІМІ, з кінця лютого 2014 року до вересня 2019 року  експерти Центру прав людини ZMINA та Кримської правозахисної групи зафіксували понад 300 порушень прав журналістів в окупованому Криму.

У травні 2020 року українська журналістка Олена Савчук і фотограф Аліна Смутко подали скарги до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) на рішення ФСБ Росії про заборону в’їзду на територію окупованого Криму. 

24 листопада 2018 року українській журналістці-фрілансерці Олені Савчук під час спроби в’їхати до Криму співробітники ФСБ Росії вручили заборону на в’їзд терміном на 10 років – до 28 серпня 2028 року.

У документі ФСБ посилається на п. 1 ч. 1 ст. 27 федерального закону від 15 серпня 1996 року №114-ФЗ “Про порядок виїзду з Російської Федерації та в’їзду до Російської Федерації” (п. 1 “В’їзд до Російської Федерації іноземному громадянину чи особі без громадянства не дозволяється з метою гарантування обороноздатності чи безпеки держави або громадського порядку”).

18 лютого 2019 року фотографині Аліні Смутко, яка співпрацювала з Крим.Реалії, заборонили в'їзд в анексований Росією Крим до 2028 року. Смутко назвала причиною заборони її професійну діяльність

18 січня 2020 року українському журналістові Тарасу Ібрагімову, який співпрацює з редакцією Крим.Реалії, прикордонники російської ФСБ заборонили в'їзд на територію Росії та анексованого нею Криму до кінця травня 2054 року.

Liked the article?
Help us be even more cool!