ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Українські журналістки оскаржили в ЄСПЛ рішення Росії про заборону в’їзду до Криму

14.05.2020, 12:00
Фото – i-ua.tv
Фото – i-ua.tv

Українська журналістка Олена Савчук і фотограф Аліна Смутко подали скарги до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) на рішення ФСБ Росії про заборону в’їзду на територію окупованого Криму. 

Про це розповів адвокат Української Гельсінської спілки з прав людини Сергій Заєць, повідомляє Радіо Свобода з посиланням на Крим.Реалії. 

“Ці справи цікаві тим, що, по-перше, ставлять питання про порушення свободи слова в контексті численних заяв про те, що Росія не допускає журналістів на окуповану територію і приховує те, що там відбувається. Тобто ця історія про заборону на в’їзд – це вже не просто гучні заяви, а конкретний факт. І ці заборони не можуть мати під собою ніяких інших підстав, крім як журналістська діяльність Олени та Аліни”, – зазначив адвокат.

За його словами, розглядаючи скарги журналісток, ЄСПЛ доведеться відповісти на питання про територіальну належність Криму.

“Свобода пересування – це право, яке гарантоване другою статтею четвертого протоколу Конвенції про захист прав людини і основних свобод. Це право гарантоване кожному, хто на законних підставах перебуває на території країни в межах цієї країни. У цих скаргах, крім іншого, ставиться питання про свободу пересування. Йдеться про те, що Росія забороняє громадянам України заїжджати на окуповану територію цієї країни. Таким чином, розглядаючи ці скарги Європейського суду, доведеться давати відповідь на питання: “Чий Крим?” Іншими словами, суду доведеться відповісти: у цих випадках друга стаття четвертого протоколу конвенції застосовується чи ні?” – пояснив адвокат.

Також Заєць зазначив, що позиція Росії в суді, найімовірніше, буде такою, що для збереження громадської безпеки та порядку потрібно обмежувати присутність журналістів на окупованій території.

До заборони на в’їзд до анексованого Криму Олена Савчук та Аліна Смутко, зокрема, співпрацювали з редакцією Крим.Реалії.

Як повідомляв ІМІ, 24 листопада 2018 року українській журналістці-фрілансерці Олені Савчук під час спроби в’їхати до Криму співробітники ФСБ Росії вручили заборону на в’їзд терміном на 10 років – до 28 серпня 2028 року.

У документі ФСБ посилається на п. 1 ч. 1 ст. 27 федерального закону від 15 серпня 1996 року №114-ФЗ “Про порядок виїзду з Російської Федерації та в’їзду до Російської Федерації” (п. 1 “В’їзд до Російської Федерації іноземному громадянину чи особі без громадянства не дозволяється з метою гарантування обороноздатності чи безпеки держави або громадського порядку”).

18 лютого 2019 року фотографині Аліні Смутко, яка співпрацювала з Крим.Реалії, заборонили в'їзд в анексований Росією Крим до 2028 року. Смутко назвала причиною заборони її професійну діяльність

18 січня 2020 року українському журналістові Тарасу Ібрагімову, який співпрацює з редакцією Крим.Реалії, прикордонники російської ФСБ заборонили в'їзд на територію Росії та анексованого нею Криму до кінця травня 2054 року.

Liked the article?
Help us be even more cool!