ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Понад 300 порушень прав журналістів у Криму зафіксували правозахисники за шість років окупації

21.02.2020, 15:33
Фото - zmina.info
Фото - zmina.info

З кінця лютого 2014 року до вересня 2019 року правозахисники зафіксували понад 300 порушень прав журналістів в окупованому Криму.

Про це йдеться в інформаційно-аналітичній доповіді, яку підготували експерти Центру прав людини ZMINA та Кримської правозахисної групи, повідомляє ZMINA

Масштабний процес згортання свободи слова на півострові проводять, зокрема, за допомогою:

  • законодавства РФ про протидію екстремістській діяльності;
  • притягнення до кримінальної відповідальності за заклики до сепаратизму;
  • адміністративних переслідувань журналістів;
  • свавільних затримань;
  • фізичних нападів;
  • погроз;
  • ліквідації незалежних ЗМІ;
  • блокування альтернативних джерел інформації.

За словами дослідниці Кримської правозахисної групи Ірини Сєдової, найбільша кількість порушень сталася в березні 2014 року – під час збройної окупації.

“У цей період у Криму працювали журналісти з усього світу. Із 26 лютого по 22 березня 2014 року було зафіксовано понад 100 випадків порушення прав журналістів і блогерів”, – пояснила вона.

Журналісти та блогери, які були незгодні з окупацією, стали жертвами кримінального та адміністративного переслідування. Стосовно чотирьох осіб було відкрито кримінальні справи через публікації, де стверджувалося, що Крим належить Україні. Всього ж відомо про щонайменше 11 кримінальних справ, які мають ознаки політично мотивованого переслідування за свободу слова. Зокрема, щодо кримськотатарських громадянських журналістів, які ув’язнені за свою діяльність із висвітлення політично мотивованих процесів над мусульманами.

Крім того, окупаційна влада відкрила 13 адміністративних справ, щоб покарати незгодних за висловлення поглядів. Це адмінарешти від трьох до десяти діб і штрафи в розмірі від 500 до 15 000 рублів. Також Ірина Сєдова повідомила, що на момент публікації доповіді відомо як мінімум про 47 випадків свавільних затримань.

Журналіст Тарас Ібрагімов, якому нещодавно заборонили в’їзд на півострів на 34 роки, розповів, що в Криму він також зазнавав подібних затримань під час виконання своїх професійних обов’язків. 

За майже шість років моніторингу правозахисники зареєстрували понад 80 випадків повної заборони на проведення фото- і відеознімання та щонайменше вісім випадків відмови в доступі до публічної інформації.

На думку журналістки-розслідувачки Тетяни Рихтун, дії окупаційної влади в Криму призводять до знищення плюралізму думок і фактичної заміни незалежних ЗМІ джерелами російської пропаганди.

Журналістка повідомила, що правозахисники протягом останніх кількох років систематично фіксують незаконне блокування в Криму українських онлайн-медіа та FM-радіостанцій.

“Цими дискримінаційними практиками кримчан позбавляють можливості отримувати інформацію про Україну і порушення у сфері прав людини в Криму. Підконтрольні Кремлю російські ЗМІ приховують більшість таких фактів від жителів півострова”, – пояснила Рихтун.

Голова Центру прав людини ZMINA Тетяна Печончик зазначила, що своїми діями щодо обмеження свободи вираження думок у Криму РФ порушує цілу низку міжнародних стандартів, і заявила, що Росія негайно повинна припинити скоювати такі злочини.

“Ми рекомендуємо урядам іноземних держав продовжувати чинити тиск на владу Російської Федерації для того, щоб припинити утиски незалежних журналістів, блогерів; звільнити всіх українських політв’язнів у Криму і РФ; негайно припинити застосування російського законодавства на тимчасово окупованій території Криму; дозволити українським журналістам в’їжджати до Криму без обмежень; припинити розпалювання мови ворожнечі в медіа”, – сказала правозахисниця.

Тетяна Печончик також повідомила, що уряд України може вплинути на ситуацію зі свободою слова в Криму, якщо виконає такі рекомендації:

  • забезпечити ефективне розслідування всіх фактів порушень прав журналістів та блогерів;
  • розробити й ухвалити закони для забезпечення захисту та державної підтримки журналістів і блогерів, які стали жертвами політичних переслідувань РФ;
  • спростити процедуру отримання дозволу на в’їзд на територію тимчасово окупованого Криму для іноземних журналістів і правозахисників.





Liked the article?
Help us be even more cool!