ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Європарламент вимагає від РФ відпустити українських заручників, зокрема журналістів

05.10.2017, 14:50
Фото - Reuters

Європарламент вимагає від російського режиму припинення репресій проти представників кримськотатарського народу та українців у Криму і закликає до негайного звільнення усіх протиправно ув’язнених Кремлем українських політичних заручників. Відповідну резолюцію щодо справ кримськотатарських лідерів Ахтема Чийгоза, Ільмі Умерова та журналіста Миколи Семени Європарламент ухвалив 5 жовтня, повідомляє Укрінформ.

Авторами резолюції, яку підтримала переважна більшість європарламентаріїв, виступили депутати п’яти політичних груп, які становлять у законодавчому органі ЄС ліберально-демократичну більшість. Це, зокрема, фракції Європейської народної партії, Альянсу лібералів і демократів за Європу, Прогресивного альянсу соціалістів і демократів, Європейських консерваторів та реформістів, а також “Зелені”.

У резолюції Європарламент засуджує вироки Умерову, Чийгозу та Семені, вимагає їх перегляду, негайного звільнення цих осіб та зняття з них усіх обвинувачень.

Окрім цього, суворо засуджуються вироки, ухвалені проти інших лідерів і активістів кримськотатарської спільноти, а також інших українських громадян, які протиправно ув’язнені у Криму та на російській території, зокрема й щодо Романа Сущенка, та міститься вимога їхнього негайного звільнення.

ЄП засуджує дискримінаційну політику, яку веде так звана “влада” у Криму, особливо щодо корінного кримськотатарського населення та всіх, хто виступає проти російської анексії, порушення їхніх майнових прав, залякування у їхньому політичному, соціальному та економічному житті.

Ще одним порушенням прав кримських татар Європарламент вважає заборону Меджлісу та визнання його екстремістською організацією.

Наголошується на систематичному порушенні з боку Російської Федерації прав людини на території Кримського півострова.

Європарламентарії також засудили практику етапування ув’язнених у віддалені регіони Росії, що значно ускладнює можливість спілкування з родинами та друзями та зменшує можливості для правозахисних організацій моніторити ситуацію.

ЄП закликає Європейську службу зовнішньої діяльності та Представництво ЄС у Росії ретельно відслідковувати повідомлення про застосування примусового психіатричного лікування щодо зазначених ув’язнених та висловлює сподівання, що інституції ЄС та посольства країн-членів матимуть доступ до ув’язнених.

Також євродепутати закликали Європейський суд з прав людини розглядати позови із Криму як питання найвищої пріоритетності, адже російська судова система неспроможна ухвалювати справедливі правові рішення у цих справах.

Депутати також засудили переслідування з боку російської влади незалежних ЗМІ національних меншин.

ЄП закликає міжнародні організації у сфері прав людини, включаючи органи ООН, ОБСЄ та Ради Європи, забезпечити доступ на територію Кримського півострова з метою моніторингу ситуації та запровадження незалежного спостережного механізму.

У резолюції вітається ініціатива України щодо залучення до вирішення ситуації із правами людини у Криму на рівні Ради з прав людини Генеральної асамблеї ООН; міститься заклик до Європейської служби зовнішньої діяльності та спеціального представника ЄС з прав людини приділити увагу ситуації у цій сфері на Кримському півострові та інформувати Європарламент.

У ЄП наголошують, що проти осіб, причетних до грубого порушення  прав людини, включаючи посадовців, які висунули обвинувачення Чийгозу, Умерову та Семені, мають бути застосовані обмежувальні заходи, зокрема у контексті блокування активів у банках ЄС та візової заборони.

У резолюції вкотре висловлюється підтримка запроваджених з боку ЄС санкцій проти економіки Криму, включаючи заборону імпорту з півострова та експорт на його територію деяких видів товарів, технологій та послуг, заборону інвестицій.

ЄП нагадує, що Росія, яка де-факто виступає на території Криму окупаційною владою, несе повну відповідальність за захист кримських громадян від упередженого судочинства.

У резолюції висловлюється підтримка суверенітету, незалежності та територіальної цілісності України у межах міжнародно визнаних кордонів та засуджується нелегальна анексія Російською Федерацією АР Крим та Севастополя.

Європарламент підтримує політику ЄС та країн-членів щодо невизнання нелегальної анексії Кримського півострова та запровадження обмежувальних заходів у зв’язку з цим.

У документі також висловлюється занепокоєння щодо тривалої масштабної мілітаризації Кримського півострова Росією, що загрожує регіональній та загальноєвропейській безпеці.

Liked the article?
Help us be even more cool!