ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Єврокомісія закликає невідкладно скасувати е-декларування для громадських організацій

06.05.2017, 12:53

Європейська Комісія розраховує, що українська влада продовжить активну боротьбу с корупцією, проте скасує одне з положень відповідного законодавства, яке зобов'язує представників громадських організацій та їхніх підрядників декларувати власні статки. Про це повідомляє DW з посиланням на відповідь прес-служби Єврокомісії.

У відповіді зазначається, що Брюссель уже порушував у контактах з Києвом це питання і продовжує це робити. Єврокомісія закликала “невідкладно” переглянути законодавчу норму про декларування доходів представниками неурядових організацій. “Від будь-якого заходу, який ставатиме на заваді суттєвій ролі громадянського суспільства, слід утриматися”, - йдеться у відповіді.

Також у Єврокомісії наголосили, що саме громадські організації мали першорядне значення в боротьбі з корупцією в Україні, тоді як е-декларації для них стали “кроком назад”.

Як повідомляв ІМІ, 4 травня було оприлюднено листа за підписом 20 депутатів, які є членами Європейського парламенту і учасниками неформальної групи “Друзі європейської України”. У листі депутати закликають українську владу скасувати електронне декларування для громадських активістів, які займаються протидією корупції.

30 березня в Україні набув чинності закон про внесення зміни до статті 3 Закону України “Про запобігання корупції”, згідно з яким члени антикорупційних громадських організацій зобов'язані подавати електронні декларації.

27 березня Президент України Петро Порошенко підписав закон про внесення зміни до статті 3 Закону України “Про запобігання корупції”, згідно з яким члени антикорупційних громадських організацій зобов'язані подавати електронні декларації.

27 березня Президент Петро Порошенко повідомив представникам громадських організацій, з якими провів зустріч, що планує підписати закон про внесення змін до е-декларування, але хоче створити робочу групу, яка перегляне суперечливі правки до нього.

Закон розкритикували низка країн (зокрема, Канада, США, ЄС) та неурядових організацій Freedom House, міжнародний фонд “Відродження”, Human Rights Watch, Реанімаційний Пакет Реформ, Українська Гельсінська спілка з прав людини, Інституту масової інформації.

Liked the article?
Help us be even more cool!