ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Евакуйовані з Китаю підписали документ, у якому є пункт про виключення "будь-яких контактів" зі ЗМІ

28.02.2020, 16:12
Фото – 24tv.ua
Фото – 24tv.ua

Евакуйовані з Китаю, які перебувають в обсервації в Нових Санжарах, підписали документ, у якому серед іншого прописано пункт “виключити будь-які контакти із засобами масової інформації”. Про це йдеться в документі під назвою “Добровільна згода особи на проведення протиепідемічних та/або профілактичних заходів”, який опинився в розпорядженні “Слідства.Інфо”

У документі вказано, що людина, проінформована про перебіг та наслідки захворювання, повинна дотримуватися режиму перебування в обсервації і негайно повідомляти лікарю про погіршення самопочуття. 

Утім, серед іншого там написано також, що люди повинні припинити будь-які контакти зі ЗМІ. 

“Зобов’язуюсь дотримуватися режиму перебування в обсерваторі, в тому числі негайно повідомляти лікаря про будь-яке погіршення самопочуття під час перебування в обсерваторі, виключити прямі контакти з іншими особами, а також будь-які контакти із засобами масової інформації”, – йдеться в документі, який дали підписати евакуйованим із Китаю.

Як повідомила виданню одна з евакуйованих осіб, що перебуває зараз у Нових Санжарах, цей документ давали підписувати всім: “Усі, хто збирався додому, підписали той документ. Ну нам сказали, що “цей документ ніби як ваш квиток на літак”. Я особисто підписала не роздумуючи”. 

Видання звернулося з документом до міністерки охорони здоров’я Зоряни Скалецької. У відповіді виданню вона написала: “Це схвалено урядовим оперативним штабом”. 

Керівник Центру громадського здоров’я МОЗ Ігор Кузін, який опікувався питаннями обсервації в Нових Санжарах розповів детальніше: “Ми планували і прописували її (заборону про спілкування зі ЗМІ. – Ред.) в “згоді” лише з безпекових питань, оскільки вважали, що під час масових стрімів, скайп-інтерв’ю тощо може бути також ненавмисно трансльована безпекова інформація (розташування охорони, периметр тощо)”, – заявив Кузін. Він також повідомив, що згоду підписали всі евакуйовані – як українці, так і іноземці. 

Медійна юристка Єлизавета Алексіюк зазначила, що немає передбаченої законом можливості заборонити особам контактувати з медіа в таких ситуаціях. “Так, мотив цієї ідеї зрозумілий – правильна і керована комунікація урядом теми поширення коронавірусу, чого, на жаль, не вдалося зробити. Заборона контакту з журналістами, окрім хіба що фізичного, однозначно не передбачена законом, що говорить про неправомірне втручання органів влади у свободу вираження”, – пояснила вона. 

Керівник Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко наголосив на тому, що в тексті документа не визначено санкцій щодо порушників, тому про примус не йдеться. З його слів, якщо людина підписала угоду, вона добровільно погодилася на такий компроміс.

Нагадаємо, 20 лютого до селища Нові Санжари Полтавської області прибуло 48 громадян України та 27 іноземців, а також члени екіпажу та медперсонал. Українська влада евакуювала їх із китайського міста Ухань, де є епіцентр спалаху коронавірусу SARS-CoV-2. В евакуйованих не було симптомів захворювання, утім людей на кілька тижнів ізолювали в санаторії для спостереження за їхнім станом. 

Мешканці Нових Санжар перекрили дорогу й почали сутички з поліцейськими. За подіями в Нових Санжарах правоохоронці порушили декілька кримінальних проваджень. До кінця обсервації там буде посилене патрулювання обсерватора. За офіційними даними, останні тести не виявили вірусу в прибулих людей.

Liked the article?
Help us be even more cool!