ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Експосадовець СБУ програв апеляцію "Слідству.Інфо"

31.01.2020, 14:46
Фото – "Новое время"
Фото – "Новое время"

Київський апеляційний суд відмовив колишньому першому заступникові голови СБУ Павлу Демчині в позові проти журналіста Дмитра Гнапа і ТОВ “Телерадіокомпанія “Міст ТБ” про захист честі, гідності та ділової репутації.

Про це повідомляє “Судовий репортер” із посиланням на постанову від 20 січня.

Претензії Демчини стосувалися сюжету на каналі ZIK, в якому Гнап стверджував: “Я дам вам відповідь, хто у нас "кришує" бурштинову мафію” – і далі говорив про причетність чиновника до протиправних дій.

У лютому 2019 року Святошинський районний суд м. Києва задовольнив позов Демчини. Суд вирішив, що висловлювання Гнапа не були оцінними судженнями, оскільки поширена у формі подання фактів інформація має стверджувальний характер. Гнапа зобов’язували спростувати її в ефірі телеканалу, а також на ютубі.

Адвокати телеканалу оскаржили рішення, вказуючи, що зміст інформації не містить необхідної конкретики, цитати є неуточненими, абстрактними, неконкретизованими судженнями, висловленими в довільній некатегоричній формі. Зверталась увага на те, що законодавство України, не містить офіційного визначення слова "кришує", у зв’язку із чим неможливо встановити значення такої дії. Ця частина фрази не має посилання ні на будь-які фактичні дії, що міг вчинити Демчина, ні на дати вчинення таких можливих дій, ні на обставини та наслідки. Тому така інформація не може бути перевірена на предмет правдивості та є оцінним судженням.

Апеляційний суд погодився з цим, зазначивши, що вислів "кришує" не має офіційного тлумачення, тому неможливо встановити його значення. Вказана інформація не може розцінюватись як звинувачення у вчиненні конкретної дії чи такою що має виключно негативний характер.

Відтак суд скасував рішення Святошинського районного суду м. Києва від 21 лютого 2019 року і повністю відмовив у позові Демчини.

Як повідомляв ІМІ, у листопаді 2017 року перший заступник голови СБУ Павло Демчина подав позов до низки ЗМІ про захист ділової репутації через розслідування проєкту “Слідство.Інфо” “Демчина з іншого життя”: таємні статки скандального заступника голови СБУ”.

З квітня 2017 року заступник голови СБУ Павло Демчина подав до суду 16 позовів щодо захисту честі та гідності, або спростування інформації проти журналістів та активістів.

Liked the article?
Help us be even more cool!