ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

DW відкрила корпункт у Ризі, де працюватиме і московський офіс телекомпанії

08.12.2022, 11:47
Фото – dw.com
Фото – dw.com

У столиці Латвії 7 грудня офіційно відкрилося представництво Deutsche Welle, повідомляє DW

У ризькій редакції працюватимуть і московські кореспонденти DW, які вимушено покинули РФ після заборони мовлення DW Кремлем.

Офіційне відкриття ризького корпункту DW відбулося в історичному центрі Риги. Будівництво нового офісу тривало з весни, коли сюди вимушено переїхали працівники московського представництва телерадіокомпанії. 3 редакції на вулиці Gertrudes у Ризі наразі працюють кореспонденти онлайн-видання та відеокоманда DW. Офіс у Ризі займатиметься темами з Росії та пострадянського простору.

На офіційному відкритті корпункту були присутні генеральний директор телекомпанії Петер Лімбурґ, перші особи Латвії та колеги-журналісти з десятків російських та латвійських редакцій.

Петер Лімбурґ нагадав гостям про ситуацію, в якій опинилися його московські колеги: “Важливо розуміти, що означає бути журналістом у вигнанні. Це непросто. Ти втрачаєш дім, контакти, місце, де хочеш жити. З іншого боку, ви опинилися в прекрасній та гостинній країні. Не можна компенсувати вашу втрату, але краще бути тут, ніж в іншому місці”.

Шеф-кореспондент корпункту DW у Ризі Юрій Решето привітав гостей англійською та латиською мовами: “Не люблю пафосних промов, але після того, що сталося в Москві, Латвія знову дала мені й моїм колегам можливість дихати. Звичайно, я маю на увазі свободу преси, без якої журналісти не можуть працювати”.

Міський голова Риги Мартіньш Стакіс привітав журналістів з “успішною релокацією”. “Важливо мати надійні джерела інформації від професійних журналістів, від медіа, якому можна довіряти. Медіа з цінностями та історією”, – зазначив він.

Нагадаємо, влада Латвії запропонувала перенести до їхньої столиці московський офіс мовника після репресій, яких зазнали журналісти в лютому 2022 року. 3 лютого міністерство закордонних справ Росії оголосило про відкликання ліцензії DW на мовлення в цій країні та закриття офісу телекомпанії в Москві. Російська влада виправдала свої дії труднощами, з якими зіткнулося пропагандистське видання RT у Німеччині.

Після повномасштабного воєнного вторгнення Росії в Україну Роскомнагляд заблокував сайт DW. 28 березня міністерство юстиції РФ внесло DW до списку “іноземних агентів”.

Як повідомляв ІМІ, у серпні речник МЗС України Олег Ніколенко звинуватив російську редакцію DW у підіграванні ворожій пропаганді й закликав керівництво німецького видання звернути на це увагу. Натомість німецький державний мовник DW назвав безпідставними звинувачення МЗС України на адресу російської редакції DW у підіграванні ворожій пропаганді. Мовник назвав звинувачення “приватною публікацією” речника міністерства Олега Ніколенка.

6 грудня Національна рада з електронних ЗМІ Латвії (NEPLP) ухвалила рішення анулювати ліцензію на мовлення російському телеканалу “Дождь” через загрозу національній безпеці та громадському порядку.

Liked the article?
Help us be even more cool!