ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

ДУС не створює нацпарк “Залісся”, бо указ президента недостатньо обгрунтований

31.03.2012, 00:59
Державне управління справами у відповідь на запит журналіста ТВі Дмитра Гнапа щодо створення національного парку “Залісся” повідомило, що Указ Президента України №1049 від 11 грудня 2009 року про створення такого парку “видано без достатнього наукового обгрунтування”.

Про це у своєму блозі на “Українській правді” повідомив Дмитро Гнап.

У відповіді ДУС зазначає, що відповідний указ президента видано і без належного картографічного матеріалу, підтвердженого фахівцями Міністерства охорони навколишнього природного середовища України та інших державних органів щодо особливої, природоохоронної, наукової, історико-культурної, освітньої, естетичної та іншої цінності природних комплексів та об’єктів, як це передбачено статтею 51 закону України “Про природно-заповідний фонд України”.

“У наявних наукових обгрунтуваннях мають місце численні невідповідності, частина викладеної інформації недостовірна, що, у свою чергу, суперечить вимогам законодавства стосовно забезпечення виконання необхідних умов для створення національних природних парків. Рішення про створення національного природного парку “Залісся” прийнято без дотримання процедури та порядку створення і оголошення території та об’єктів природно-заповідного фонду”, - йдеться у відповіді.

Крім того, створення парку “Залісся” потребує залучення значних бюджетних коштів, зазначили у ДУС.

Водночас, у коментарі Інституту масової інформації заступник голови Національного екологічного центру України Олексій Василюк пояснив, що указ президента про створення нацпарку видається тільки після того, як зібраний повний пакет погоджень від органів влади та фахівців, який дає дозвіл для створення нацпарку.

“Якщо слідувати закону України “Про природно-заповідний фонд України”, то спочатку з’являється наукове обгрунтування. Важливо, що потім Мінприроди приймає рішення, чи це обгрунтування заслуговує на те, щоб давати йому хід. Якщо Мінприроди вважає, що все, що там написано, є доцільним, то далі територіальний орган Мінприроди, у даному випадку Управління охорони природнього навколишнього середовища в Київській області збирає погодження всіх землекористувачів, органів держадміністрацій і т.д. В даному випадку, там один землекористувач (ДУС). Лише після цього це все подається на Кабмін, уряд передивляється і приймає рішення подавати проект указу президента в Адміністрацію Президента і лише тоді президент підписує плід роботи маси чиновників, експертв і т.д”, - розповів про процедуру Василюк.

Він також зауважив, що у 2009 році, коли готувався відповідний указ, ДУС погодило пакет погоджень щодо створення нацпарку “Залісся”.

“Обґрунтування щодо створення такого великого національного об’єкту ніхто б не погодив, якби воно мало численні невідповідності. ДУС само мало погодити, щоб воно стало нацпарком, бо воно є землекористувачем. Якщо воно землекористувач, то це значить, що в пакеті погодження є їхне погодження з підписом керівника і печаткою. Чого ж вони погодили тоді створення нацпарку, а тепер пишуть, що воно необгрунтоване. Якщо указ відбувся, вони ж не кажуть, що вони не погоджували, не кажуть, що без їхнього відома створено нацпарк. Значить, вони дали погодження, вони ж на процедуру теж не нарікають. Цього ж ви погодили спочатку, а влада змінилися і ви тепер розказуєте, що там не таке обгрунтування...”, - сказав Василюк.

“Я вважаю, що це реально смішно, коли служба, прямо підпорядкована президенту, в офіційному листі пише, що указ президента недостатньо обгрунтований. Тому що це плід багаторічної роботи багатьох людей, експертів і чиновників власне, в тому числі Мінприроди, уряду і власне Адміністрації Президента, через лічені руки якої пройшов проект указу і тільки тоді вона теж подала це на підпис президенту”, - зазначив Василюк.

Крім того, Василюк вважає, що Державне управління справами не може коментувати укази президента: “Це не парафія ДУСі коментувати укази президента. У них є свої функції. Це виглядає навіть смішно”.

Нагадаємо, журналіст телеканалу ТВі Дмитро Гнап 2 березня відправив запит Державному управлінню справами з приводу невиконання Указу Президента України №1049 від 11 грудня 2009 року, згідно з яким на території „Залісся” замість закритої президентської бази відпочинку має бути створено Національний природний парк, проте у відповідні терміни відповіді не отримав.
Liked the article?
Help us be even more cool!