ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд обрав Дубінському особисте зобов'язання з носінням електронного браслета

Печерський райсуд Києва обрав народному депутатові Олександру Дубінському, якого підозрюють у службовому підробленні документів для виїзду за кордон, запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання з носінням електронного браслета терміном до 8 жовтня.

Про це повідомляє Суспільне.

Прокурор Олександр Мельник просив суд застосувати до Дубінського запобіжний захід у вигляді особистого зобов‘язання з носінням електронного браслета і не відлучатись зі свого місця проживання.

Прокурор зазначив, що нардеп підозрюється у вчиненні письмового підроблення документів.

"Дубінський як народний депутат 19 червня направив у МОЗ заяву, де просив про оформлення документів для супроводу хворого батька в Австрію. Період виїзду 26 червня, повернення 10 липня. Батько перетнув кордон 26 червня, а Дубінський 27 червня. Батько повернувся 11 липня, а він 27 липня. В Австрії Дубінський був 10 і 11 липня, а потім був в інших країнах. Пербував в Італії, Хорватії, Австрії, Туречинні, хоча мав бути лише в Австрії", - сказав Мельник.

Суд постановив клопотання сторони обвинувачення задовольнити, застосувати до Олександра Дубінського запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання і покласти на нього ще низку обов'язків.

"Покласти обов'язки на строк до 8 жовтня 2023 року прибувати до слідчого прокурора, слідчого судді, не відлучатися за межу Київської області без дозволу слідчого прокурора, суду, не спілкуватися зі свідками у справі, здати на зберігання паспорт громадянина України для виїзду за кордон, носити електронний засіб контролю", - йдеться в ухвалі суду, яку зачитала суддя.

Дубінський у коментарі журналістам заявив про політичне переслідування. За словами нардепа, обшуки у його помешкання відбулися без ухвали слідчого суді, представників ДБР та СБУ цікавили "лише телефон, ноутбуки і стаціонарні комп'ютери".

У відповідь на питання журналістів чи заперечує він перебування у кількох країнах Європи, Дубінський сказав, що заперечує все, що міститься у клопотанні прокурорів, бо обвинувачення ґрунтуються на дописах блогерів у соцмережах. Водночас він відмовився розповісти, де він був, пославшись на таємницю слідства.

"На мене зараз відкриваються провадження за будь-які вчинки. Мене фактично примушують не давати публічну інформацію щодо цієї справи, через ризик відкриття кримінального провадження за розголошення таємниці досудового слідства, тому більше коментарів, ніж я дав у судовому засіданні, я надати не можу", - сказав Дубінський.

Як повідомляв ІМІ, 3 серпня 2023 року СБУ спільно з Державним бюро розслідувань провела обшуки у Дубінського, який під час війни виїхав за кордон нібито під приводом супроводження батька на лікування. Правоохоронці перевіряли обставини та законність його виїзду за кордон у період воєнного стану. Дубінський після обшуків заявив, що звернеться до суду.

25 липня блогер та військовослужбовець Антон Швець оприлюднив інформацію, що Дубінський виїхав за кордон для супроводу хворого батька. Швець повідомив, що в червні Міністерство охорони здоров’я звернулося до Держприкордонслужби з проханням посприяти Дубінському виїхати. Водночас, зазначив Швець, батько Дубінського весь час проживав у тимчасово окупованому Донецьку.

Дубінський підтвердив цю інформацію у своєму телеграм-каналі після допису Швеця: “У звʼязку зі складним діагнозом та відсутністю можливості для лікування батька в Україні змушені проводити частину аналізів та терапії за кордоном”.

11 січня 2021 року міністерство фінансів США запровадило санкції проти Олександра Дубінського та ще низки українських громадян і медіа за втручання в американські вибори. У мінфіні США пояснили, що зазначені особи й компанії були частиною російської мережі зовнішнього впливу, пов’язаної з нардепом Андрієм Деркачем. Останнього Вашингтон вважає російським агентом. Санкції проти Деркача були запроваджені ще 2020 року.

До обрання народним депутатом у 2019 році (“Слуга народу”, 94 округ, Київщина) Дубінський багато років працював на телеканалах Коломойського як ведучий та креативний продюсер.

Liked the article?
Help us be even more cool!